Végre süttethetjük hasunkat

Az elmúlt két hét borzalmas időjárása után a hétvége kedvezni fog a nyaralóknak, csak elszórt záporok lehetnek.

 

A Brit-Szigetek felett örvénylő ciklon előoldalán a hétvégén erősödő délnyugati áramlással egyre melegebb levegő éri el országunkat. Ugyan nem lesz mindenütt zavartalan napsütés, elszórtan számíthatunk a délutáni gomolyfelhő-képződésből záporokra, zivatarokra.

A több órás napsütés mellett szombaton inkább csak északon, vasárnap már máshol is lehetnek szélerősödéssel járó, átmenetileg felfrissülést okozó zivatarok. Ezzel együtt folyamatosan melegedni fog a levegő, szombaton délen már többfelé eléri vagy egy-két fokkal meghaladja a hőmérséklet a 30 °C-ot, vasárnap pedig észak kivételével kánikulai melegre van kilátás.

 

Meddig tart a jó idő?

Sajnos nem sokáig élvezhetjük a nyári, strandolásra alkalmas időt, hétfő délután ugyanis egy erős hidegfront érkezik. Emiatt hétfőn északnyugaton már lehűl a levegő, ugyanakkor délen és keleten száraz kánikulára van kilátás, az utóbbi helyeken várhatóan 32-34 °C-kal ekkor tetőzik a kánikula.

Kedd virradóra megerősödő, helyenként viharossá fokozódó széllel vágtázik át a Kárpát-medencén a hidegfront, számottevő csapadékra a jelenlegi számítások szerint nem kell számítanunk.

 

Visszatér még nyár?

A jövőhét közepén többnyire napos és száraz, de az évszakhoz képest több fokkal hűvösebbre van kilátás. Hajnalonta lehetnek olyan helyek ahol 10 °C alá süllyedhet a hőmérséklet és napközben is alig 25 °C-ig melegedhet a levegő. Szerencsére éppen a következő hétvégére ígérkezik javulás – növekvő bizonytalanság mellett –, akkorára ismét 30 °C közeli értékekkel számolhatunk továbbra is sok napsütéssel.

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2011.08.04 11:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)