Kiadós csapadékkal, széllel jön a lehűlés

Hullámzó front hoz pénteken zivatarokat. Először a Dunántúlra, majd szombatra fokozatosan az egész országba beköszönt a 10 fokkal hűvösebb idő.

Csütörtökön még alapvetően nyugodt lesz időjárásunk, péntekten azonban eléri térségünket az a hullámzó frontál zóna, ami mozgalmas időjárást hoz hétvégére. Nem csak hozzánk érkezik meg a hűvös ősz, Európa nyugati felére, a Földközi-tenger nyugati medencéjére valósággal rázúdul az északról érkező, több fokkal hűvösebb levegő. 

Az ECMWF 850 hPa-os (kb. 1500 méteres) magasságra vonatkozó hőmérsékleti-anomália előrejelzésén nagyon látványosan nyomonkövethető a hidegebb levegő előrenyomulása, ami egészen Észak-Afrikáig is elérhet. (Animáció: WXCharts.com)

A Közép-Európa és Olaszország felett kialakuló ciklonok hűvös, szeles, csapadékos időt okoznak a kontinens legnagyobb részén. Az Alpokban pedig jelentős havazásra készülnek. 

A Kárpát-medence gyakorlatilag a frontvonalba kerül: a fejünk felett találkozik a hideg és a meleg légtömeg. Ez a frontvonal behullámzik felettünk (miközben egy alacsony nyomású központ alakul ki), és gyakorlatilag kettészeli majd hazánkat. 

Pénteken még javarészt a melegebb oldalon leszünk, erős déli, délkeleti szél fog fújni. A Dunántúlra azonban már a reggeli órákra megérkezik a front csapadékzónája. Délelőtt még többnyire eső, zápor lesz jellemző, délután és este azonban a Dunántúlon és a középső országrészben már zivatarra is többfelé kell számítani. Heves zivatarok is várhatóak, a Dunántúlon

szupercellák is előfordulhatnak.

A viharokat kiadós felhőszakadás, jégeső, viharos széllökések kísérhetik. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt kelet és nyugat között: délután délkeleten még súrolni fogjuk a 30 fokot, míg északnyugaton mindössze 13-16 fok lehet.

Szombatra virradó éjszaka valamelyest megnyugszik a légkör, északnyugaton eső, keleten elszórt záporok, helyenként zivatarok lehetnek. Délelőtt a Dunántúlon megszűnhet a csapadék, felszakadozhat a felhőzet, ugyanakkor megerősödik az északnyugati szél is. Eközben az ország keleti felén felhős, csapadékos idő várható több helyen zivatarokkal. Az esős idő keleten, északkeleten egészen estig kitarthat, míg az ország többi részén változóan felhős, szeles idő ígérkezik. Délen egy kis szünetet követően estefelé újra eleredhet az eső. A hőmérséklet napközben keleten, északkeleten még 20 fok közelében alakulhat, máshol 10-17 fok valószínű. 

A lassan kelet, északkelet felé eltávolodó frontrendszer nagy mennyiségű csapadékot hagy hátra. A legtöbb eső északnyugaton hullhat le: 2 nap alatt akár 50-60 milliméter is összegyűlhet. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék áradásokat, villámárvízeket idézhet elő több helyen.

Borítókép: Paintballnyerges

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.09.24 16:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolja fel a Balaton vizét
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk