Vasárnap záporok moshatják el a strandidőt

A meleg nyári idő visszatér hétvégére, de nem lesz zavartalan a napsütés.

Szombaton csak pár zápor, zivatar zavarja a meleg nyári időt, vasárnap kiadósabb önötzés jöhet. Ha strandolás a terv hétvégére, érdemes az első felét kihasználni. Sok napsütésben bízhatunk, de egy pár zápor, sőt zivatar az északi tájakon bezavarhat.

Somogyvárról nézve a Badacsony felé | Fotó: Horváth Zsolt

Északkeleten több helyen, északnyugaton helyenként az északi tájakon viszont csak néhol fordulhat elő frissítő zápor, zivatar. Ezek átmeneti jellegűek, előtte-utána kisüt a nap. A nyugatias szél a délynugati tájakat leszámítva több helyen feltámad, néhol erős lehet. A kánikula beindul, 28-34 fokos csúcsértékekkel számolhatunk.

Vasárnap ez a tartomány már 23 és 34 fok között alakul, mivel

egy kiterjedt csapadékrendszer vonul át felettünk.

Északnyugat felől érkezik az öntözés, esőre, záporokra és már reggeltől zivatarokra kell számítani. Előreláthatólag délelőtt az ország északnyugati felét érinti, így eleinte a délkeleti részeken még kisüt a nap, míg délután északnyugat felől kezd felszakadozni a felhőzet. Napközben sokfelé kell számolni akár kiadós mennyiséggel, a zivatarokat jégeső kísérheti, majd késő délutánra, estére az ország délkeleti harmadára szorul vissza a csapadékrendszer.

WRF modellünk csapadék előrejelzése a nap közepén, délután 2-kor:

WRF modellünk csapadék előrejelzése vasárnap 14:00-ra

A nyári meleg többfelé kitart, délkeleten lesz a legmelegebb, az alacsonyabb értékeket pedig többségében a középső tájakon mérhetjük, a tartósan csapadékos tájakon.

Borítókép: puma_2

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2023.07.28 14:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Zivatarok kezdik mérsékleni az aszályt az Alföldön
Végre kiadós csapadék enyhíthet a szárazságon
Gyönyörű májusi idővel indul a hét, az esőre még várni kell