Vasárnap hidegfront érkezik

Pénteken-szombaton tetőzik a hőség, délen közel 40°C is lehet, majd vasárnap hidegfront hoz jelentős felfrissülést.

Augusztus 20-án, állami ünnepünkön az előrejelzetteknek megfelelően egész hazánkban perzselő napsütés és 35°C körüli forróság volt az úr. Az esti tűzijátékot - melyről jó néhány kép érkezett szerkesztőségünkbe - nem veszélyeztette sem zivatar, sem viharos szél.

A kánikulától szenvedőknek előreláthatólag vasárnapig kell várniuk az igazi felfrissülésre. Addig az ország jelentős részén 35°C körüli, főként az ország déli felén ezt meghaladó csúcshőmérsékletekre készülhetünk, a forróságot inkább csak csütörtökön enyhítheti az északi országrészben és a Dunántúl nyugati részén elszórtan zápor, zivatar, akkor ugyanis egy gyenge hidegfront súrolja hazánkat.

Ez a front jelentős felfrissülést azonban még nem hoz, sőt pénteken és szombaton - amikor is tetőzik a forróság - délen, délkeleten közel 40°C-ig is felkúszhat a hőmérők higanyszála, a forróságot a megélénkülő délnyugati szél is alig enyhíti majd.

A legfrissebb számítások szerint vasárnapra immáron jelentős lehűlést hozó hidegfront érkezik északnyugat felől. A front várhatóan vasárnap hajnalban éri el nyugati, északnyugati határainkat, majd az napközben fokozatosan kelet felé halad tovább és hétfőre virradóra átvonul hazánk fölött. Bár az átvonulást kísérő csapadék területi és időbeli eloszlása még mindig  bizonytalan, nagyobb eséllyel a keleti megyékben akár szervezett zivatarrendszer is kialakulhat, melynek mentén a zivatarokat felhőszakadás, nagyobb méretű jég és viharos erejű széllökések kísérhetik. Keleten ekkor még marad a kánikula, nyugaton azonban már jó 10 fokkal visszaesnek a hőmérsékletek, és az északnyugatira forduló szél zivataroktól függetlenül is egyre többfelé megerősödik.

A front mögött jövő hét elejére kellemes nyárvégi idő alakul ki, 25°C körüli csúcshőmérsékletekkel, ismét sok napsütéssel, viszont a hajnalok már meglehetősen hűvösek leszek, így elsősorban a korán kelők tapasztalhatják majd, hogy lassanként megérkezik a kora ősz.

Folyamatosan frissülő előrejelzésünket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képek Kovács Sándor és Barbabee1982 fotói, melyeket ezúton is köszönünk!

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2012.08.21 14:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
20-25 fokkal lett hidegebb
Közel 21 fok a különbség az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között