Hatalmas szélvihart hoz Írországba az Ashley bombaciklon

A szezon első névvel rendelkező észak-atlanti vihara csap le vasárnap Írországra.

Vasárnap éri el a Brit-szigeteket a szezon első névvel ellátott vihara, Ashley, ami Írországot és Skóciát tépázhatja meg leginkább. Jelenleg azonban még az ír partoktól mintegy 1000 kilométerre nyugatra, az óceán felett fejlődik bombaciklonná, vagyis belsejében 24 óra alatt legalább 24 hPa-os légnyomáscsökkenés megy végbe.

Ashley ennek a kritériumnak bőven eleget tesz, hisz a szombat reggel megfigyelt 988 hPa-ról várhatóan 951 hPa-ra csökken belsejében a légnyomás vasárnap reggelre, ami 24 órán belül 37 hPa-os (!) csökkenést jelent.

Szombat késő délutáni műholdkép a fejlődő Ashley-ről | Műholdkép: EumetSat

Szombat éjjel, a még mindig óceán felett haladó ciklon belsejében hurrikán erejű,

180-190 kilométer/órát elérő széllökések is előfordulhatnak.

Vasárnap délután, este azonban ennél "szelídebben" éri el az ír és skót partokat, de így is előfordulhatnak 120-130 kilométer/órát meghaladó lökések. Az Ír Meteorológiai Szolgálat (Met Éireann) narancssárga figyelmeztetést adott ki a partmenti területekre, ahol a szélvihar okozta károk mellett nagy parti hullámokra, erős vihardagályra és veszélyes tengeri körülményekre figyelmeztetnek.

Ashley hétfőn hagyja el a Brit-szigeteket és Skandinávia felé veszi az irányt, miközben folyamatosan veszít erejéből. A Kárpát-medence időjárását érdemben nem fogja befolyásolni.

Borítókép: Illusztráció

 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 4 órája


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Darvak tízezrei gyülekeznek a Hortobágyon
Itt van az ősz: a fél országban fagyott
Égi háromszög: szenzációs fotón a Tejút, az üstökös és az állatövi fény