Változékony május vég

Május utolsó napjaiban folytatódik a változékony időjárás zivatarokkal, azonban időnként a Nap is kisüt majd.

Hétfő délután egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, utóbbiakra elsősorban a Dunántúlon kell számítani az északnyugati területek kivételével, majd az Alföldön is sokfelé megdörrenhet az ég, az esti óráktól pedig keleten is várható egy-egy zivatar. Egyes zivatarokat jégeső is kísérhet, a déli országrészben pedig helyenként felhőszakadás is előfordulhat erős, esetleg viharos széllökések kíséretében. 12 és 17°C között alakul a legmagasabb hőmérséklet, viszont délnyugaton egy-két fokkal ettől melegebb lehet a délutáni órákban.

Kedden hideg hajnalra ébredünk, 5 és 10°C közé csökken a hőmérséklet. Délelőtt a Dunántúl északi felén és a Dunától keletre eső területeken kisebb eső sok helyen várható. Napközben viszont átmenetileg felszakadozik a felhőzet, nyugaton több órára a Nap is kisüt a délután második felében, de a Dunától keletre és délen erősen felhős marad az idő. Délután északon, északkeleten, majd délnyugaton is újra számítani kell záporok, zivatarok kialakulására, egyes zivatarokat továbbra is kísérhet jégeső. Napközben délire, délnyugatira fordul a szél, nyugaton megélénkül, helyenként erős lökések is kísérhetik, de ezzel egyidejűleg melegebb légtömegek áramlanak a Kárpát-medence térségébe, és az északkeleti tájak kivételével 20°C köré, a déli tájakon néhány fokkal efölé emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán a többnyire napos idő mellett már visszatérnek a májusi hőmérsékletek, délkeleten 27-28°C köré melegszik a levegő, de országszerte 22 és 26°C közötti értékekre van kilátás. Nyugaton, északnyugaton ismét erős lehet a délies szél. A délutáni óráktól viszont megkezdődik a gomolyfelhő-képződés, egyre többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, jégeső, viharos széllökés kísérhet. Az esti órákban egyre nagyobb területen várható veszélyes időjárási jelenség.

A jelenlegi számítások szerint csütörtökön záporok, zivatarok tarkítják az időjárást, helyenként felhőszakadás, jégeső kíséretében. Szeles napokra van kilátás, a hőmérséklet is visszaesik, csak kevés helyen alakulhat néhány fokkal 20°C felett a hőmérséklet. Pénteken már csökken a csapadékhajlam.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik ITT.

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2013.05.27 14:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több esőnél járunk néhol
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
A sarki fény is megjelent a nap végére