Változatos május

Szerdától ismét visszatérnek a nyárias hőmérsékletek, péntektől azonban újra jöhetnek a zivatarok.

Szerdára fokozatosan elhagyja térségünket az a magassági hidegörvény, mely a keddi esős, záporos időt okozta keleten, ma inkább már csak a Tiszántúlon és északkeleten fogja éreztetni hatását. Egyúttal délire, délnyugatira fordul fölöttünk az áramlás, így felmelegedés kezdődik, visszatér a májusi kora nyár.

A hét harmadik napján elsősorban még keleten, északkeleten kell felhősebb időre számítani, főként a Tiszántúl keleti területein a délelőtti órákban könnyen el is ázhatunk, miközben az ország más tájain már a napsütésé lesz a főszerep. A megélénkülő déli, délkeleti széllel ismét egyre melegebb levegő érkezik térségünkbe, így hazánk nagy részén a hűvös hajnalt követően a délutáni órákban már kellemesen, általában véve 20 és 25 fok között alakul a hőmérséklet, csupán a tartósabban felhős, eleinte még csapadékos keleti, északkelei tájakon maradhat 20 fok alatt.

Csütörtökön tovább melegszik az idő, bár ezzel együtt újra felhők sodródnak fölénk, így nem élvezhetjük maradéktalanul a Nap fényét, estefelé nyugaton, északnyugaton pedig már egy-egy zápor is kialakulhat. Az élénk, északnyugaton erős lökésekkel kísért délkeleti szélben a legtöbb helyen 25 fok köré, illetve kevéssel afölé emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken aztán egy nyugat-európai ciklon előoldalán már nedvesebb, labilisabb légtömegek érkeznek fölénk, így bár marad a nyárias hőmérsékletű időjárás, a délutáni óráktól ismét többfelé kialakulhatnak a magasra törő gomolyfelhőkből záporok, zivatarok. Sajnos felhőszakadással, jégesővel, valamint viharos erejű kifutószéllel kísért viharok is újra előfordulhatnak. 

Hét végére előreláthatólag csökken a zivatarok kialakulásának valószínűsége, bár szombatra virradóra még főként keleten, északkeleten számítani lehet rájuk. Mindemellett marad a nyárias hőmérsékletű idő, az élénk, gyakran erős délnyugati szélnek köszönhetően pedig tavainkon - így a Balatonon is - kiválóak lesznek a feltételek szörfözéshez, vitorlázáshoz.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent képek Feleday nevű felhasználónk és Balogh Melinda fotói, melyeket ezúton is köszönünk!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.05.14 14:46


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat