Szerves összetevők a Marson

A NASA megcáfolta korábbi cáfolatát: a Curiosity marsjáró szerves anyagok összetevőinek nyomaira bukkant.

Szerves anyagot találtak (hétfő 21:00): A NASA magyar idő szerint este 6 órától hivatalos sajtótájékoztatón jelentette be a hetek óta titkolt eredményt: az augusztusban landolt Curiosity marsjáró felszíni anyagokat vizsgáló SAM nevű eszköze szerves anyagok nyomaira bukkant.

A bejelentés nagy meglepetést okozott, hiszen korábban a NASA hivatalosan cáfolta az erről szóló találgatásokat. A víz jelenléte a Marson már ismert tény, ugyanakkor a műszer feltételezhetően oxigént és klór-perklorátot is talált. Ez utóbbi anyag melegítés hatására más klórtartalmű vegyületekkel metánt hoz létre, mely már szerves anyag. A vegyületben szereplő szén lehetséges, hogy a marsjárón érkezett a Földről, de a klór minden kétséget kizáróan marsi eredetű.

A felfedezésből még nem következtethetünk a marsi életre, ugyanakkor jelenlegi ismereteink szerint a talált vegyületek szükséges feltételei az élet létrejöttének.

Előzmények (november 20.)

A NASA mérnökei szerint "izgalmas" eredmények érkeztek a Marson augusztus óta szolgálatot teljesítő Curiosity-ről. Egyelőre azonban titokban tartják, miről is van szó - írja az NPR.

A mérésekről annyit lehet tudni, hogy az érdekes információk a kémiai elemzéseket végző SAM nevű egységről származnak. John Grotzinger, a marsi küldetés vezető elemzője szerint nemrég vett talajmintát vizsgáltak ezzel a szenzorral, az eredmény pedig - idézzük - "földrengető". "Ez a mérés bekerülhet a történelemkönyvekbe. Nagyon jól fest."

Hogy miért titkolóznak a tudósok? Nos, nem kell összeesküvés-elméletekben gondolkodni, a tudományban bevett gyakorlat az eredmények publikálása előtt a mérések újraellenőrzése, új felfedezés bejelentése előtt feltétlenül. A marskutatók egyszer már farkast kiáltottak, amikor metánt észlelt a légkörben az egyik szenzor, aztán a bejelentést követően derült csak ki, hogy téves volt a mérés.

Mikor jelentik be? A NASA a tervek szerint az Amerikai Geofizikai Egyesület összejövetelén fog beszámolni a felfedezésről, melyet december 3-án rendeznek meg San Franciscoban.

Forrás: NPR, Huffington Post

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.11.20 19:05


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hajnali hármas randi lesz a hétvégén
Közel kerül egymáshoz a Mars és a Vénusz
Marsi napfogyatkozást örökítetett meg a Perseverance