Vadludak Tatán

A darvak mellett a ludak is évről évre látogatást tesznek hazánkban, csapataik legtöbbször a tatai Öreg-tónál telepednek le.

A tatai Öreg-tónál évről évre megjelennek november végén a csodálatos látványt nyújtó vadludak csoportjai.

Szombaton ráadásul a tömeget eredményező nagy lilik, a vetési ludak és a nyári ludak mellett két fokozottan védett faj, a vörösnyakú lúd és a kis lilik is látogatást tett a tónál.

A Tatától mintegy 7 kilométerre található, szintén a ramsari területhez tartozó Ferencmajori-halastavakon pedig egy apáca ludat és a sarki lúd egy kék változatú példányát látták a megyei természetvédők - írja a Kemma.hu.

Az alábbi képen is ludakat láthatunk Perkáta térségéből. Papp Péter felvétele, köszönjük!

Az Öreg-tó környékén jelenleg nagyjából 22 ezer lúd tölti napjait, de madarak között a hétvégén még - az egyébként inkább a Hortobágyon tanyázó - darukat, réti sast és parlagi sast is láttak a megfigyelők.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) munkatársai a madártani monitoring keretében minden hónap közepén végeznek vízimadár számlálásokat, tekintettel arra, hogy a számolás alá vett területek nem fedik le az egész Hortobágyot, ezek nem minden esetben adnak pontos  képet  egyes  ritkább  madarak  egyedszámáról.  Ezért  volt  szükség  arra,  hogy  a Hortobágy és a Nagykunság területén, elsősorban a pihenőhelyeken elvégezzük a vörösnyakú ludak  felmérését.  

A  szinkronszámlálásban  a  HNPI  Természetvédelmi  Őrszolgálata  és  a Hortobágy  Természetvédelmi  Egyesület  önkéntesei  vettek  részt.  A  megfigyelés  során összesen 96.380 példány vadludat számoltak a felmérők, melyből 79 példány vörösnyakú lúd került szem elé.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.11.19 17:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kiderült, hogy mi okozta a súlyos aszályt 2022-ben az Alföldön
Vadludak kihúzása a hóesésben
Vuk és a vadludak találkozása az Öreg-tavon