Utórengés és kráter

Oroszlány mellett az erdőben hatalmas krátert hozott létre a földrengés, néhány utórengést a lakosság is érzékelt.

A szombati földrengés hatására 20 méter mély kráter keletkezett az Oroszlány és Pusztavám közti erdőben, egy út el is tűnt, a föld nagy része bányatóba került - számolt be az eseményről az RTL Híradó. A 150 méter hosszú mélyedést a közeli kőfejtő biztonsági őre vette észre másnap reggel, a helyszínt a katasztrófavédelem munkatársai vizsgálják.

Az OroszlányTV munkatársai a helyszínen jártak, tudósításuk ide kattintva tekinthető meg.

Vasárnap este 21 óra 59 perckor 3,0-ás magnitúdiójú utórengést észleltek, melynek Szár település volt a középpontja. Észlelőink néhány perccel az esetet követően tájékoztatták oldalunkat ("pár másodperc volt az egész, megrezdültek a poharak, az ágyon ülve is érződött a lökéshullám", "megreccsentek az ajtók, ablakok"). A 3-as erősség gyengének tekinthető, figyelemre méltó azonban, hogy ez az utórengés önmagában is az elmúlt 3 hónap második legerősebb földmozgása volt hazánkban.

Hétfőn hajnali 1 óra 25 perckor néhány kilométerrel északra újabb, 2,8-as erősségű utórengés pattant ki, több olvasónk ezt is érzékelte.

A szakemberek tájékoztatása szerint még hetekig kell utórengésekre számítani, ezek száma és erőssége fokozatosan csökken, de nem kizárt, hogy egy-egy még érezhető erősségű lökés is lesz.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.01.31 0:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
Erős földrengés rázta meg Tajvant
Pécsen, sőt Budapesten is érezni lehetett a montenegrói földrengést