Megérkezett az ISS-re a Crew-5 csapata

Sikeres volt az indítás, a legénység csütörtök késő este csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Friss: A Crew Dragon sikeresen dokkolt az ISS-hez.

A hétfői indítást az Ian hurrikán miatt 2 nappal el kellett halasztani, így a négy Crew-5 űrhajós szerdán indult útnak a Crew Dragon űrkapszulában, hogy csatlakozzon a Nemzetközi Űrállomás személyzetéhez. Az űrhajót a SpaceX Falcon 9 rakétája szállította, az indításra a NASA Kennedy Űrközpontjából került sor szerdán 18 óra 2 perckor. Az utazás nagyjából 29 óra, a várható dokkolást pedig magyar idő szerint csütörtök 22 óra 57 percre becsülik. A kvartett 5 hónapot tölt az űrállomáson, mielőtt tavasszal hazatér.

Az indítás (Kép: NASA/Joel Kowsky)

Az indítást követően 2 perc 40 másodperccel a Falcon 9 első fokozata levált a rakétáról, és körülbelül 9 és fél perccel az indítás után leszállt a Just Read the Instructions nevű SpaceX drónhajóra, amely az Atlanti-óceánon, Florida partjainál állomásozott. Mindeközben a rakéta második fokozata folyamatosan gyorsította a Crew Dragon úrhajót, egészen kb. 27000 km/órás keringési sebességre. A személyzeti Endurance kapszula a 12. percben maradt magára, hogy önállóan folytassa útját az ISS felé. 

A négytagú csapatban helyet foglalnak a NASA űrhajósai Nicole Mann és Josh Cassada, a japán űrhajós, Koichi Wakata és az orosz Anna Kikina. A történelmi felszállás Mann-t tette az első indián nővé, aki elérte a világűrt, Kikinát pedig az első orosszá, aki amerikai magánűrhajón repült.

Az ISS-en a Crew-4 csapata fogadja az újonnan érkezőket, majd pár nap múlva megtörténik a váltás és a Crew-4 4 fős személyzete visszatér a Földre.

Borítókép: SpaceX (A Crew-5 csapata)

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.10.06 13:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

3 éve is betört a hideg április közepén
Nem egy csillag, hanem a Nemzetközi Űrállomás ragyogott fel kedd este az égen
Az Ördög üstököse és a Nemzetközi Űrállomás egyszerre volt látható