Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek

Közel 4 fokkal dőlt meg a korábbi rekord, a fővárosban szintén rekordmagasságba emelkedett a hőmérséklet.

Újabb és újabb rekordokat produkál az áprilisi nyár, de ezennel vége, keddtől jóval hidegebb időszak köszönt be.

Tegnap nem csak napközben születtek melegrekordok, a hajnal is igen enyhe voit. Bodán mindössze 15,9 fokig hűlt le a levegő, amely új országos napi legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord április 14-ére vonatkozóan. A korábbi rekordot Gyöngyös és Kisbér tartotta 14,0 fokkal, amelyeket 1989-ben mért a Hungaromet.

Budapesten, a János-hegyen pedig a leghűvösebb órákban sem süllyedt 14,6 fok alá a hőmérséklet, ez fővárosi napi legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord. Eddig ezen a napon ugyanis a fővárosi rekordot Budakeszi erdő állomás tartotta, 1939-ben itt 14,0 fokot mértek.

31,4 fok az új április 15-i melegrekord

Hétfőn a front előterében délen, délkeleten többfelé elértük, meghaladtuk a 30 fokot. A korábbi rekord, 27,6 fok, amit 1952-ben Csongrádon mértek, számos állomáson megdőlt. A legmelegebbet Kiszomboron mérte a Hungaromet, itt 31,4 fok volt a legmelegebb délutáni órákban. Ez azt jelenti, hogy közel 4 fokos rekorddöntés történt.

Hétfői maximumok automatáink és észlelőink mérései alapján

A fővárosban ugyan nem volt ekkora különbség az előző rekordhoz képest, de az Újpesten mért 26,8 fok így is több, mint fél fokkal múlja felül az 1952-ben Istvánmezőn mért 26,2 fokot.

Borítókép: Kövesi Péter (Püspökladány)

Szerző: Időkép
Megjelent: 2024.04.15 18:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)