Üstökös súrolta a Marsot

Vasárnap rendkívül közel haladt el egy üstökös a vörös bolygó mellett, a csóvája közvetlenül a légkört karcolta.

Október 19-én, azaz most vasárnap halad el a Marshoz igen közel a Siding Spring üstökös - írja az [origo]. Az összes üzemképes marsjáró az eget kémleli majd. A másodpercenként 56 kilométeres sebességgel száguldó űrkőzet a Föld-Hold távolság harmadára, 139 ezer kilométerre lesz a bolygótól, gyakorlatilag hajszál híján nem ütközik bele.

Az üstökösmag méretét az eddigi mérések alapján nagyjából 700 méteresre becslik. A mag körüli ködös burok, a kóma 160 ezer kilométer széles, a csóva 480 ezer kilométer hosszú. A fentiekből következik, hogy

a kóma a Mars légkörét karcolja majd.

Az esemény nem veszélytelen a bolygó körül keringő szondákra, így azok a kritikus idősávban (a marsközelség után 100 perccel, amikor a csóva legsűrűbb része halad át) a Mars másik oldalán keringenek majd.

Ősanyagot hoz

Az üstökös a rendkívül közeli elhaladás mellett egy még érdekesebb tulajdonsággal is rendelkezik: sosem járt még a Nap közelében, azaz elsőként hoz érintetlen anyagot a 50 ezer Föld-Nap távolságra lévő Oort-felhő nevű üstököszónából.

Az ütközés esélyét a szakemberek kizárták, de megjegyzik, hogy ha ez bekövetkezne, akkor 35 millió megatonna TNT erejű energia szabadulna fel. Összehasonlításképpen: 65 millió éve, a dinoszauruszok korának véget vető meteorit 100 millió megatonnás ütközéssel csapódott a Földbe.

Az üstökös magja magyar idő szerint vasárnap este 20 óra 28 perckor lesz a legközelebb a Marshoz. Az esemény szabad szemmel nem lesz látható, a szondák első képei késő este érkezhetnek.

Illusztrációk: NASA/JPL-Caltech - További részletek az [origo] cikkében »

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2014.10.14 12:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény