Újra megtelt a Balaton

Tizenöt éve nem volt olyan magas a tó vízszintje február közepén, mint idén, már lakóházakat is fenyeget a víz.

Sorozatosan értek el bennünket az elmúlt időszakban nyugat, illetve délnyugat felől a kiadós esőzéseket okozó ciklonok. Az elmúlt egy hónap során több helyen két-, sőt háromhavi mennyiségnek megfelelő csapadék is lehullott, melynek következtében sajnos tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. Immáron 58 ezer hektáron alakult ki területi elöntés, ezen belül is elsősorban az Alföldön - olvashatjuk a Vízügyi honlapon.

Belvíz Mikófalva közelében - Danyi Gergő fotója, köszönjük szépen!

A napok óta tartó esős idő miatt a Balaton vízszintje péntek reggelre elérte a 129 centimétert, amely jóval magasabb a 110 centiméteres szabályozási maximumnál és a télen ideális 100 centiméteres magasságnál is. Szakemberek szerint

15 éve nem volt ilyen magas a tó vízszintje február közepén, mint most. 

Nem csoda tehát, hogy a déli parton sokfelé megteltek az árkok, Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn pedig több nyaraló is vízben áll (MTI). Mintegy két hete számoltunk be róla, hogy ismét kinyitották a Sió-zsilipet, hogy ezzel is elősegítsék a túlzottan magas vízállás csökkentését.

Ugyanakkor - ha az elmúlt évekre gondolunk - ennél magasabb értékek is előfordultak. 2014 márciusában a mostanihoz hasonlóan szintén 129 centiméter volt a vízállás, majd ez év szeptemberében egészen 134 centiméterig nőtt a vízszint, mely új rekordot is jelentett.

  

Rekordmagas vízállás 2014 szeptemberében Balatonöszödön és Balatonszemesen

Kicsaphatja az erős északnyugati szél a tó vízét a déli parton

Ebben a helyzetben erős északnyugati szél esetén a déli parton bizony gyakran előfordul, hogy a tó vize elönti a part menti területeket, ahogy az két hete is történt.

Fonyódnál kicsapódó hullámok - Kacs Dávid fotója, köszönjük szépen!

A következő napokban főként szombaton lehet élénk az északnyugati szél, majd keddre egy hidegfront hozhat akár erősebb légmozgást is, így ismét előfordulhat, hogy a tó vize kicsapjon a déli parton.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2016.02.19 12:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne