Újra lehet magyar űrhajós

Egy magyar fiatal már biztosan részt vehet egy különleges űrhajós kiképzésen Amerikában. Ő lehet a 2. magyar az űrben.

Bejelentés

Farkas Bertalan az ország eddigi egyetlen, a világűrt is megjárt embere egy kutatás kapcsán nemrégiben azt nyilatkozta: „Az egyik legnagyobb vágyam segíteni abban, hogy újra magyar ember juthasson az űrbe, mert ennél fantasztikusabb dolgot elképzelni sem tudok.”

Az első magyar űrhajós álma 30 év után megvalósulni látszik, hiszen az Axe Apollo Space Academy (A.A.S.A.) program lehetőséget teremt egy magyar fiatal számára, hogy biztosan részt vegyen egy különleges űrhajós kiképzésen Amerikában, egyúttal pedig megkapja a lehetőséget arra is, hogy ő legyen az az űrutazó, aki több ezer kilométer magasból tekinthet le bolygónkra.

További 5 nemzet (CR-SR-CRO-SLO-BIH) és a magyar jelölt közül kerül majd kiválasztásra az a személy, aki majd az orlando-i űrtáborban történő részvétel végén 2014-ben felrepülhet az űrbe. További részletek itt.

Mit lehet tudni az űrutazásról?

A szerencsés nyertes 103 km magasan, hosszú percekig lebeghet majd a valódi súlytalanság állapotában, amelyhez Földünk gyönyörű látványa párosul. A felszállástól számított kb. 60 perc múlva visszatérnek a Földre és landolnak a kifutón. Az amatőrként induló jelentkező immáron képzett űrutazóként, országa igazi hőseként térhet vissza a Földre. 

Előzmények

Holnap nagy bejelentésre készül Farkas Bertalan, de addig is olvassuk el a vele rögzített interjút. Lehet, hogy újra lesz magyar űrhajós?

A magyar fiatalok szemében az űrhajózás még ma is nagyon vonzó, ami nagy részben köszönhető az eddigi egyetlen magyar űrhajósnak. Farkas Bertalan, a témában készült kutatás szakértőjeként beszélt arról, hogy mit jelent egy ember életében az űrutazás, és vajon hogyan viszonyul a gyengébbik nem a szkafander-viselt férfiakhoz.

A KutatóCentrum adatai alapján a mai fiatalok különleges emberként, hősként tekintenek
az űrhajósokra. Ön is tapasztalja, hogy az űrutazása óta más lett az élete?
 
Nagyon sok minden változott az életemben az űrutazás következtében. Űrhajósnak lenni több okból is fantasztikus dolog. Kezdem azzal, hogy ha az ember a kiválogatás során eljut oda, hogy űrhajóskiképzésen vehet részt, ez már önmagában is egy hatalmas, emberformáló dolog.
 

Olyan mennyiségű és minőségű információ birtokába jut, amit feldolgozni is nehéz, és máshonnan soha sem tudná beszerezni. Olyan emberekkel ismerkedhet meg, akik korábban már repültek, de csodálatos emberek a kutatók és orvosok is. Egy egészen más világba kerül az ember. Amikor véget ért a repülés és újra hazatér az űrutazó, akkor már mindenki megismerte. Nem csak itthon, hanem a határokon túl is.
 
Én az elmúlt harminckét év alatt nagyon sok országban fordultam meg. Megismerkedtem olyan kutatókkal, mérnökökkel és más emberekkel, akik egy-egy országban felelős beosztásban dolgoznak és komoly szerepet játszanak az űrkutatásban. Talán lehet azt mondani, hogy bizonyos szintig kinyílnak az ajtók az űrhajósok előtt. Mindegy, hogy a világ melyik részére megyek, a meglévő kapcsolatokat fel tudom használni és újabb emberek lépnek be az életembe.
 
Szintén az említett kutatásból derült ki, hogy a fiatal lányok kevésbé vonzódnak az űrutazáshoz, mint a fiúk. Ön mit gondol erről?
 
Azt gondolom, hogy az űrkutatás és az űrrepülés mindkét nem számára ugyanannyira vonzó lehet, bár a mi időnkben a hölgyek számára ez a lehetőség még nem volt adott. Később ez megváltozott és ma már orosz, amerikai, japán, kínai, francia és angol hölgyek is jártak az űrben.
 
 
A fiúk egynegyede úgy gondolja, hogy egy a világűrt megjárt ember könnyebben érvényesül a gyengébbik nemnél. Ez igaz?
 
Persze a hölgyek számára nem csak az űrkutatás, hanem az űrutazók is vonzóak lehetnek. Sokan kérik a mai napig, hogy had készítsenek velem egy közös fotót. Biztos vagyok benne, hogy ez minden űrhajós életében hasonlóan van. Azt mondanám, hogy nem hátrány űrhajósnak lenni, ilyen szempontból. Persze ez minden olyan ember esetében így van, aki letett valamit az asztalra, de nekünk, űrhajósoknak az a nagy előnyünk, hogy sokkal szélesebb az a kör, amelyekben megfordulunk.
 
Persze az sem hátrány, ha az ember külseje is felkelti a figyelmet. A külső fontos volt, amikor önöket kiválasztották, hiszen nagyon emlékeztettek egymásra Magyari Bélával.
 

Az hogy a kiválasztott két űrhajós jelölt, vagyis Béla és én hasonlítottunk egymásra, az teljesen a véletlen műve. Nekem fiatalabb koromban nem is volt bajuszom. Egyszer egy húsvéti ünnepségem rajzoltak nekem tréfából egy bajszot, de annyira tetszett mindenkinek – a feleségemet is beleértve - , hogy úgy döntöttem növesztek egy sajátot. Azután a kiválogatás során rengeteg kép és film készült rólunk, amiken végig bajusszal szerepeltem, ahogy az űrben készülteken is. Így már nem vághattam le. Senki sem hitte volna el, hogy valóban én voltam odafent.
 
Ezek szerint a feleségével még a repülés előtt megismerkedett…
 
A feleségemmel nem űrhajósként ismerkedtem meg, sőt ő mindvégig le akart beszélni, mert féltett.
 
Volt aki hitt a sikerében, aki bíztatta?

Érdekes momentum volt, hogy még korábban járt Pápán egy szovjet küldöttség olyan emberekkel, akik már jártak az űrben. Az én feladatom volt beszámolni Klimuk ezredesnek
arról, hogy mi az ezredünk feladata. Akkor a beszélgetés végén azt mondtam neki, hogy amennyiben egyszer magyar pilóta is lehetőséget kapna a kiképzésre Csillagvárosban, biztosan mindent megtenne ebben a feladatban is. Pedig ekkor még szóba sem került az esetleges magyar űrrepülés. Legközelebb Csillagvárosban találkoztam az ezredessel, aki azonnal megismert, megölelt és azt mondta: Te jelentetted nekem annak idején, hogy a magyarok mindent elkövetnének, ha lehetőséget kapnának. Ezek után biztos vagyok benne, hogy neked sikerülni fog az űrrepülés”.
 
A gyermekei mit gondolnak az űrrepüléséről? Nem akartak a nyomdokaiba lépni?
 
A gyermekeim úgy gondolták, hogy nem tudnának a nyomdokaimba lépni, mert ahhoz nekik már a Holdra vagy a Marsra kellene eljutniuk. Az unokáim viszont már mindketten űrhajósok szeretnének lenni. Remélem sikerül nekik, még az én életemben. Azért is reménykedek ebben, mert lehetnek még olyan lehetőségek a későbbiekben is mint, amit hamarosan hivatalosan is bejelentünk. Ez egy igen komoly sansz lesz arra, hogy újra magyar ember juthasson az űrbe. Ha más cégek is látnak majd fantáziát az űrutazásban, akkor akár még az unokáim is a nyomdokaimba léphetnek egyszer.
 
A bejelentést itt lehet majd figyelemmel követni.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2013.01.09 17:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Csóvát húz maga után a Nishimura üstökös
Szép kis űrmedúzát rajzolt az égre a SpaceX rakétája
Felszállt, majd felrobbant a Starship űrhajó