Újra januári idő

Meglehetősen enyhe idővel indul a hét, keddtől azonban ismét visszatér időjárásunk a normális kerékvágásba.

Északon-északkeleten még havazik (16:58): Az Északi-középhegységben és az északkeleti országrészben továbbra is havazik, az esti, éjszakai órákban azonban itt is eláll a csapadék, további néhány centiméter friss hóra még számítani kell ezeken a területeken. Közben a Dunántúl nyugati területein többfelé köd képződött, este, éjszaka pedig egyre nagyobb területen számíthatunk pára, valamint köd megjelenésére, azonban csütörtökön a megélénkülő szél miatt ez várhatóan hamar feloszlik.

Fent: Makuch Mihály képe Pásztóról, köszönjük!

Keleten még 5-7 centi is eshet (11:00): Legfrissebb számítasaink szerint a Tiszántúl keleti felén estig még további 5-7 cm hó is hullhat. Éjszakára azonban mindenhol megszűnik a csapadék.

Keletebbre tolódott a súlypont (9:15): A vártnál kissé keletebbre tolódott a havazás súlypontja, emiatt nem Budapest, hanem Heves és Nógrád megye kapta meg a több havatt. Romhányban és Nógrádsipeken is 26 centis a hóréteg.

Jobbra: Tőzsérné Bátori Tünde képe Mátraterenyéről, köszönjük!

Hevesben, Nógrádban és Pest megye keleti felén esett eddig a legtöbb (8:55): A hótérképünkön is jól látható, hogy ezeken a területeken eddig több helyen 5-10 cm, sőt kisebb körzetekben 10-15 friss hó esett. A Dunától keletre eső területeken és a Dunántúl északi részén most is havazik, intenzívebb csapadékhullás az Alföldön tapasztalható.

Már a fővárosban is havazik (kedd, 16:25): A Dunántúl nagy részén, az Alföldön és Budapest térségében is mindenütt havazik. Az ország középső harmadán élénk, olykor erős lökések kísérik a szelet, kisebb hófúvás is kialakulhat.

Balra Oladi84 képe Szombathelyről, köszönjük!

Délnyugaton és a Pilisben havazik (kedd, 14:30): A délnyugati országrészben jelenleg esik a hó, a főváros térségében többfelé van hószállingózás, tőle északnyugatra havazás. Északkeleten még folyékony halmazállapotú a csapadék, itt az esti, éjszakai órákban kezdődhet havazás. Az Alföldön helyenként előfordul hószállingózás, havazás, de szitálás, gyenge eső is, jelenleg a Duna-Tisza közében húzódik a határvonal a folyékony és a szilárd halmazállapotú csapadék között. Északnyugaton közben átmenetileg több helyen is felszakadozott a felhőzet.

A jobb oldali képet Janko85 készítette Esztergomban, köszönjük!

Továbbra is Észak-Dunántúlon havazik (kedd, 9:05): A reggeli órákban is elsősorban a Balatontól északra eső területeken esik a hó, a Bakonyban pedig már helyenként 50 km/h-t meghaladó széllökést is mértünk, így ismét könnyen kialakulhat a térségben hófúvás.

Ömlik a hó északnyugaton (kedd. 1:40): Az ország északnyugati harmadán mindenütt havazik, fagypont körüli a hőmérséklet, ám keletebbre a legtöbb helyen csak az eső csepereg. Délkeleten, a Viharsarokban egy-egy hőmérő még most is 8-10 fokot mutat. 

Újra hó (hétfő, 22:20): Északnyugati tájainkon megkezdődött a halmazállapot-váltás: Vas és Győr-Moson-Sopron megyékből intenzív havazást jelentenek észlelőink.

Előzmények

Kifejezetten enyhe idővel indult ez a hét, a délről érkező tavasziasan enyhe levegőnek köszönhetően hétfőn elsősorban az átmenetileg naposabb déli és keleti tájakon a megélénkülő, többfelé megerősödő déli, délkeleti szélnek is köszönhetően sokfelé 10 fok fölé emelkedett délutánra a hőmérséklet, Békés megyéből 15 fok fölötti értékekről is kaptunk jelentést.

A korábbi, 1993-ban Szentgotthárdon mért 16,5 fokos melegrekord viszont nem dőlt meg. Ezzel szemben a borongós, több helyen párás, ködös, csapadékos északnyugati, északi tájakon jóval ez alatt maradt a csúcshőmérséklet, északnyugaton alig emelkedett fagypont fölé.

Fent: Vlajos1 nevű felhasználónk hétfő kora délutáni képe Hajdúszoboszlóról, köszönjük!

A tiszavirág életű tavaszi időnek egy hétfőn éjjel érkező hidegfront azonban véget vet, szerdára országszerte visszatérnek a január végének megfelelő hőmérsékletek. A hideg levegő térhódítását sokfelé csapadék is kíséri, mely estétől előbb északnyugaton, majd az éjszaka folyamán a Dunántúlon máshol is egyre inkább havas esőbe, havazásba megy át, miközben az északnyugatira forduló szél megerősödik, elsősorban a Bakonyban és a Balaton térségében viharossá fokozódik, így kedd hajnaltól ismét fenn áll komolyabb hófúvás veszélye. Napközben keleten még enyhe idő, folyékony halmazállapotú csapadék lesz jellemző, majd estétől itt is egyre jellemzőbbé válik a havas eső, havazás. 

Ez a csapadékmező előreláthatólag szerdán délre hagyja el keleti, északkeleti területeinket, az ország egy jelentős részén ismét esély nyílik friss hótakaró kialakulására: holnap eleinte elsősorban a Dunántúlon, délutántól a Duna-Tisza köze északi felén és az Északi-középhegységben, estétől pedig a Tiszántúl északi felén és északkeleten varázsolódhat ismét fehérré a táj. A legtöbb hó előreláthatólag a Bakonyban, az Északi-középhegységben, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben hullhat: ezeken a tájakon 10 cm-t meghaladó hóréteg kialakulására is van esély; sőt a Bakony, a Bükk és a Mátra magasabban fekvő részein helyenként 15 cm-t is meghaladhatja a friss hótakaró vastagsága. 

Jobbra fent: Csimahima nevű felhasználónk panorámaképe Dobronhegyről, köszönjük!

A hét közepére országszerte visszaesnek a hőmérsékletek, kedden még csak a Dunántúlon, szerdán viszont a déli tájak kivételével már máshol is egész napos fagy lehet meghatározó, viszont jó hír, hogy ekkorra a szél jelentősen veszít erejéből, így a hófúvások megszűnnek.

Balra: Laczikz szombat délutáni hangulatos fotója Normafáról, köszönjük!

A hét második felében is folytatódik a mérsékelten hideg idő, csütörtök estétől akár mediterrán ciklon is érkezhet, de ennek kimenetele most még meglehetősen bizonytalan. Jelenlegi számításaink szerint főként délkeleten és a Tiszántúlon okozhat többnyire kisebb havazást. Ismét feltámad viszont a szél, így elsősorban a Dunántúlon újra hófúvás jöhet.

Cikkünket az események alakulásának tükrében folyamatosan frissítjük.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2013.01.21 13:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több eső esett néhol
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma