Újra havasak a tájak

A Dunántúlon és a középső területeken lepel-9 cm hó hullott, latyakos útszakaszok várják a közlekedőket. A Balatont vékony jég borítja.

Egy hosszan elnyúló, ám már egyre gyengülő frontrendszer érte el hazánk, illetve a Kárpát-medence térségét, amely szinte az egész országban havazást okoz. Ezekben a percekben a nyugati határszélen ugyan már elkezdett felszakadozni a felhőzet, ám az ország túlnyomó részén továbbra is havazik. Időkép >>>

A Dunántúlon eddig átlagosan lepel-9 cm, míg hazánk középső területein eddig lepel-6 cm hó hullott. Sajnos azonban többfelé fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, olvadás kezdődött. Hótérkép >>>

Kemenesy Judit, az Útinform sajtóügyeletese hétfőn elmondta: a Dunántúlon az alsóbbrendű úthálózat havas, letaposott hótól síkos, a főutakon azonban volt egy megelőző szórás, ezért azokon latyakosból inkább vizessé vált a burkolat. A tiszántúli területen egyelőre nincsenek nagyobb gondok, csak a Mátrát érte el a gyenge havazás. Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy a csúszós, havas útszakaszokon tartson nagyobb követési távolságot!

A fővárosban is több kisebb baleset, koccanás történt. Az elakadt, megcsúszott autókhoz elsősorban a magasabban fekvő, hegyi utakra kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

Nagyon csábítóan hangzik ugyan, hogy szinte mindenhol jég borítja a Balatont, de "életveszélyes, sportolásra alkalmatlan, mert mindössze 4-8 cm és egyenetlen vastagságú" - mondta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

A magyar tenger déli partszakaszán több helyen feltorlódott a jég, ezért 50 métert is be kellene gyalogolni rajta a jobb minőségű jégfelületért, de ez egyelőre igen veszélyes, ráadásul a köd és pára miatt rosszak a látási viszonyok, a jeget sok helyen pár centiméteres hó fedi, ami nehezíti a biztos tájékozódást. Egyelőre tehát senki ne merészkedjen a tó jegére!

Köszönjük és továbbra is várjuk észlelőink fotóit!

Forrás: Index, MTI, FH, Útinform, [origo]

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.01.18 11:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne