Újra élőben a Nagy Hideg-hegy

Átmeneti kihagyás után újból webkamerával és percenként frissülő időjárás-adatokkal jelentkezünk a Börzsöny tetejéről.

Ahogy azt már a hét elején megírtuk, a hét végén megérkezhet az első havazás hazánkba. Az eseményt természetesen ezalkalommal is élőben közvetítjük majd, ennek előkészületeként pedig ismét beüzemeltük a nagy hideg-hegyi időjárás-állomásunkat, mely a nap 24 órájában szolgáltatja a kulcsfontosságú információkat 865 méter magasról.

Az időjárás-állomás mellett felélesztettük a webkamerát is, mely hosszú időn keresztül az egyik legnézettebb kameraképünk volt a balatoni csatornák mellett. A hegy tetejére szintén ma telepített szenzorral tovább bővült az Időkép kísérleti másodperces szélmérő rendszere is, méghozzá az eddigi legmagasabban elhelyezett szélmérési ponttal. A másodpercenként mért szélértékekkel valódi, professzionális szélmérőhálózatot kívánunk létrehozni, mely a legapróbb széllökéseket is képes regisztrálni.

Jelen fejlesztésével Időkép készen áll a tél érkezésének pontos lekövetésére, lehetőséget teremtve annak, hogy minden eddiginél pontosabban tudjuk megbecsülni az egyes halmazállapotváltozások (esőből hóba fordulás) várható időpontját.

Tartsanak velünk télen is!

Friss: szerdán a déli órákban a Nagy Hideg-hegyen már szállingózott a hó!

Az időjárás-állomás beüzemelésében külön köszönjük Cseh Gábor segítségét!

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.11.23 16:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 éves az Időkép
Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Bemutatták a harmadik generációs meteorológiai műhold képeit