Újra 4-en repülnek az ISS-re

Vasárnap reggel indítják a rakétát, a 4 űrhajós fél évre a Nemzetközi Űrállomásra költözik.

Magyar idő szerint vasárnap reggel 7 óra 21 perckor indul útjára a Crew-3 küldetés, melynek keretein belül 4 újabb asztronauta érkezik az ISS fedélzetére. A NASA űrhajósai, Raja Chari, Tom Marshburn és Kayla Barron az ESA (Európai Űrügynökség) űrhajósával, Matthias Maurerrel együtt indulnak fél éves útjukra, hogy a SpaceX Falcon 9 rakétája segítségével a Crew Dragon Endurance kapszula fedélzetén november 1-jén hajnalban dokkoljanak az ISS-hez.

A legénység teszteli a felszerelést (SpaceX)

A Crew-3 küldetés a NASA és a SpaceX harmadik közös küldetése, amiben emberek utaznak az űrbe. A Crew Dragon új kapszuláját hagyomány szerint a legénység nevezheti el, akik közül 3-an szintén most repülnek először az űrbe. Az "endurance" jelentése "kitartás", a névvel a tudomány folyamatos fejlődése, a világjárvány alatti szüntelen fejlesztések és a jövőbeli küldetések előtt tisztelegnek.

Az élő közvetítés az indításról itt lesz elérhető:

Az ISS jelenlegi legénysége közül a Crew-2 űrhajósai, Shane Kimbrough, Megan McArthur, Aki Hoshide és Thomas Pesquet, a tervek szerint valamikor november elején térnek haza. A Crew-3 legénységét újabb 6 hónap elteltével a Crew-4 űrhajósai váltják majd le.

Forrás: NASA

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.10.27 12:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

3 éve is betört a hideg április közepén
Nem egy csillag, hanem a Nemzetközi Űrállomás ragyogott fel kedd este az égen
Az Ördög üstököse és a Nemzetközi Űrállomás egyszerre volt látható