Újjáéled a természet a nádastűz után

A növényzet nem halt el, pár hónap alatt regenerálódhat a tűz érintette nádas.

A szombaton este lágra kapott fonyódi berek vasárnap hajnalra 120 hektáron égett porrá. A lángokat sikerült eloltani, de a tűz kopár vidéket hagyott maga mögött. A növényzet és az állatvilág is hatalmas károkat szenvedett.

A növényzet megújulóképessége viszont nem ismer határokat. A nádak vaskos, szerteágazó gyökérzetét a tűz nem tudta elérni, a magas tápanyagtartalmú hamu pedig jó táptalajt biztosít a megújuláshoz, így akár már pár hónap múlva sokkal erősebb és egészségesebb növényzet bújhat elő.

A tűz után egy nappal a Csodalatosmagyarorszag.hu közölt képeket a helyszínről:

2019 áprilisában a mostaninál jóval nagyobb területen égett le a nádas, 4 hónap elteltével azonban kizöldült a vidék. Az újjászületés folyamatáról Böröczky Bulcsú készített felvételt, melyben nyomon követhetjük a megújulást a tűzesettől egészen a zöldbe borult táj üde látványáig.

Szerencsére idén is hasonló regenerálódásnak lehetünk majd tanúi, hiszen a nádas már a tűzvész utáni napon megmutatta az élet jeleit. A zöld tövek hamarosan hajtásnak indulnak, és kis szerencsével nyáron már 20-30 centi magas náddal borított táj feledtetheti a szomorú történéseket.

Képek forrása: Csodalatosmagyarorszag.hu

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.03.04 12:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Tűzgömb suhant át csütörtök este
Tilos tüzet gyújtani négy alföldi vármegyében