Újabb villámárvizekre lehet készülni

A következő napokban is marad a záporos, zivataros időjárás. A kiadós felhőszakadás lesz a legfőbb veszélyforrás.

Medárd idén kitesz magáért, és ma, valamint a következő napokban is záporos, zivataros időjárásra számíthatunk több helyen az országban. 

Jelenleg a Dunántúlon, a Győr-Baja vonal mentén araszolnak szinte csiga lassúsággal a záporok, zivatarok, de a délután folyamán várhatóan az Alföldön és északon is beindul a zivatargyár. A legfőbb veszélyforrást továbbra is a cellákat kísérő heves felhőszakadás (rövid idő alatt akár 40-50 millimétert meghaladó) jelenti, ami újabb villámárvizeket, vízátfolyásokat okozhat.

A kiadós felhőszakadások miatt jelenleg 7 vármegyére és Budapestre adott ki másodfokú figyelmeztetést az OMSZ.

Mai figyelmeztető előrejelzés | Forrás: OMSZ

A lassan mozgó, heves felhőszakadással kísért zivatarok az ún. bárikus mocsár-helyzetnek köszönhetően alakulnak ki, ami egyúttal a nem-mezociklonális tubák és tornádók számára is kedvező feltételeket biztosít.

 Mit jelent az hogy bárikus mocsár?

A bárikus mocsár egy olyan időjárási helyzet, amikor nagy területen közel azonos a légnyomás, emiatt nincsenek erős szelek vagy frontok. Ilyenkor a felhők és a csapadék kialakulása a helyi hatásoktól, így a domborzattól vagy a napsugárzástól függ leginkább.

Kedden legalább 4 tuba és 2 tornádó alakult ki, utóbbiak egyike Budapest felett. Ezekhez hasonló felhőtölcsérek nagy eséllyel a következő napokban is előfordulhatnak.

 

Borítókép: Szerkesztőségünk fotója

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.06.07 13:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban