Újabb viharciklon tarolhat

Németország felé tart az a viharciklon, mely Skóciában 180 km/órás széllökéseket is produkált.

Az elmúlt néhány évtizedben egyre nagyobb figyelmet kapott a viharciklonok jelensége, melyek elsődleges jellegzetessége a középponti nyomás hirtelen süllyedése, illetve a szélsebesség azt kìsérő növekvő intenzitása. Nos, egy ilyen ciklon, a Xaver fog most lesújtani Németországra is, melyben a várakozások szerint a legerősebb széllökések akár a 150 km/órát is elérhetik. A Germanwings Budapest-Hamburg és a KLM Budapest-Amszterdam járatát is törölték.

A ciklon útját az alábbi ábra mutatja (forrás: tagesschau.de)

Skóciában a vihar áthaladása során 180 km/órás lökéseket is mértek, ott az MTI tájékoztatása szerint mintegy 20 ezer otthon maradt áram nélkül, nem járnak a vonatok és több reptéri járatot is töröltek.

A németek tehát joggal készülnek, az Északi-tengeren akár 15-17 méteres hullámok is kialakulhatnak, emiatt már most leállították a hajóközlekedést.

Hamburgnál magasabbra emelkedhet a vízszint, mint az 1962. februári vihardagály idején - a helyiek azonban szerencsére sokkal felkészültebbek már, megerősített gátakkal készülnek az érkező árra.

Hazánkban holnap északnyugatra akár 100-120 km/órás lökéseket is hozhat a markáns hidegfront, részleteket másik cikkünkben olvashat.

Az Európai Kísérleti Viharelőrejelzők friss figyelmeztető előrejelzése:

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2013.12.05 14:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög táncolt a szántóföld fölött Zemplénben
Porördög kavarta fel a szombat délutánt
Ingunn viharciklon: 224 km/órás széllökést mértek a norvég partokon