Újabb viharciklon az észak-atlanti térségben

A Dennis viharciklon követi a sorban Ciara-t az észak-atlanti térségben. Kell-e tartanunk újabb szélvihartól?

Ciara után itt az újabb viharciklon, mely a Dennis nevet kapta. Dennis már testet öltött, jelenleg a Észak-Amerika és a Brit-szigetek között félúton, az Atlanti-óceán felett örvénylik. Centrumában a mérsékelt övi ciklonokhoz mérten meglehetősen alacsony légnyomás, 946 hPa uralkodik. A középpontja körül fújó legnagyobb széllökések elérhetik a 170-180 km/h-t. 

Dennis, a Meteosat-11 műholdfelvételén

Merre tart?

A ciklon az előrejelzések szerint északkeleti irányba folytatja útját, pénteken eléri Izland térségét. A szigettől délre, a ciklon középpontja körül akár 200 km/h-s széllökések is előfordulhatnak, ami 17-18 méteres hullámokat korbácsolhat. 

Hétvégén a Brit-szigeteket is megközelíti, ahol szeles, csapadékos időt okoz majd. A széllökések több helyen meghaladhatják a 100 km/h-t, de Ciara-hoz hasonló szélvihartól egyelőre nem tartanak. A ciklon hidegfrontja mögött feltámadó nyugati, északnyugati szél Észak- és Közép-Európa országaiban is szelessé teheti az időjárást, de a szél erőssége várhatóan nem lesz olyan mértékű, mint a Ciara esetében. Dennis a jövő hét első felében várhatóan valahol Skandinávia felett fejezi be pályafutását.

Hazánkat eléri?

Hétfőn ciklon előoldalán kifejezetten enyhe levegő érkezhet hazánkba élénk, olykor erős délnyugati légmozgással. Kedden pedig megérkezhet a hidegfront is feltámadó északnyugati széllel. Olyan szélviharra azonban, mint amelyet a hét elején is tapasztaltunk, egyelőre nem kell készülni. 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.02.13 15:41


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Újra 20 fok felett
Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot