Újabb üstökös közelít a Föld felé, egy kisebb távcsővel is megfigyelhető lesz

Hat év után újra a Föld közelébe kerül a 103P/Hartley üstökös, szeptember 26-án lesz hozzánk legközelebb.

2017 után újra megközelíti a Földet és a Napot a 103P/Hartley üstökös, amely arról is nevezetes, hogy a Deep Impact űrszonda 2010-ben 694 kilométerre megközelítette és fotókat készített róla. 

A 103P/Hartley egy ovális alakú égitest az űrben, magja kicsi, nagyjából 1,6 kilométer átmérőjű, az üstökös keringési ideje 6,47 év.

Távcsövekkel megfigyelhetjük, szabad szemmel nem

Az üstökös a Naphoz október 12-én, míg a Földhöz szeptember 26-án lesz a legközelebb. Kisebb távcsövekkel ekkor és már ezt megelőzően is meg lehet figyelni, szabad szemmel azonban nem lesz látható. Az üstökös kevéssel több, mint 57 millió kilométerre közelíti meg bolygónkat.

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont közleménye szerint az üstököst szeptember 6. és 22. között lehet a legjobban megfigyelni, amikor a Hold fénye nem zavarja a láthatóságát. Ebben az időszakban az üstökös először a Perseus, majd az Auriga csillagképben halad át. Az éjfél előtti órákban az üstökös viszonylag alacsonyan, 20-30 fokos horizont feletti magasságban lesz látható, így érdemes inkább a hajnali órákban észlelni, ekkor ugyanis 70-80 fokkal emelkedik a horizont fölé.

Forrás: MTI, borítókép: Sebestyén Attila - A napokban észlelt C/2023 P1 (Nishimura) üstökös

Szerző: Időkép
Megjelent: 2023.09.06 14:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hatalmas bolida ragyogta be éjjel Portugália egét
Fényes pontként többször is áthalad felettünk a Nemzetközi Űrállomás
Csodás videón a hazánk felett táncoló sarki fény