Hurrikán Európában

Az Ophelia hurrikán Európát is elérte, az Írország déli részén lévő Fastnet Rocknál 191 km/órás széllökést produkált.

Hétfő (17:10): Írországban 360 ezren maradtak áram nélkül a viharos időjárás miatt, Dublinban pedig 130 repülőjáratot töröltek.

A vihar heves hullámverést eredményezett a partmenti területeken:

 

Forrás: Severe Weather Europe

Tetőket tépett le az orkán Írország déli részén:

 

Forrás: Severe Weather Europe

Hétfő (14:20): Ophelia még egy lapáttal rátett, Fastnet Rocknál 191 km/órás széllökés regisztráltak. Roches Pointnál már valamivel szelídebb 155 km/órát, a Cork-i Repülőtéren pedig 124 km/órát mértek. A ciklon középpontjában jelenleg 974 hPa-os légnyomás uralkodik. 

Forrás: Severe Weather Europe 
 

Hétfő (13:45): Fastnet Rocknál már 189 km/órát is elért a legerősebb széllökés sebessége. Több mint 100 ezer fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás.

Hétfő (11:35): Orkánerejű széllel érte el az Ophelia hurrikánból mérsékelt övi ciklonná alakult légörvény Írország déli partjait. Fastnet Rock-nál 168 km/órás széllökést is mértek, írja a Met Éireann.

Ophelia Cork városát is elérte:

Forrás: Today FM

 

Ophelia örvénylő felhőzete Írország felett, Forrás: Meteociel.fr/EUMETSAT

Előzmények

Az Ophelia névre keresztelt, Atlanti-óceán térségében tomboló trópusi vihar csütörtökre hurrikánná alakult (>117 km/óra szélerősség). Északkeleti irányba tovább haladva hétfőre elérte Írországot, majd Nagy-Britannia északi részét. Ekkorra már azonban veszítve erejéből, mérsékelt övi ciklonná alakult át. 

Ophelia korábban a 3-as erősséget is elérte, középpontja körül a legerősebb széllökések sebessége megközelítette a 185 km/órát.

Hurrikánná fejlődésével ez a 2017-es hurrikánszezon tizedik hurrikánja, így 2005 óta a legaktívabb évnek mondhatjuk az ideit, akkor ugyanis 15 trópusi vihar érte el a hurrikán erősséget.

Legutóbb a Maria hurrikán által felgyülemlett nedvesség szállítódott Európába a nyugati szelek által, erről bővebben cikkünkben olvashatnak.

Borítókép: NASA

Szerző: Szabó Bea, Varga Sándor
Megjelent: 2017.10.11 10:20


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Megkezdődött a hideg tengervíz feláramlása, hamarosan véget ér az El Niño
Egy hatalmas 7-es jelent meg a Csendes-óceán felett