Újabb tornádó, ezúttal Veszprém mellett

A hét utolsó napján többfelé fordult elő zivatar, felhőszakadás, jégeső. Pétfürdőn tornádót észleltek.

A kora esti órákban molbali és Ati13 nevű észlelőink kapták lencsevégre a képen látható tornádót, mely a Veszprém megyében található Berhida és Pétfürdő között ért le a földig. Látható, hogy a felhőzet alján a tuba forgása a felszínen is elindította az örvénylő mozgást, melynek következtében a kialakuló jelenség felkavarta a port, ami segítségével láthatóvá vált a tornádó tölcsére.


Köszönjük!

Frissítve(21:40): Az OMSZ Dél-Dunántúlon elsőfokúra, a Dél-Alföldön másodfokúra módosította a riasztást. Az éjszaka folyamán a csapadéksáv fokozatosan halad majd a keleti határszél felé, majd reggeltől nyugat felől egy hidegfront hoz majd lehűlést, és országszerte borongós, sokfelé esős időt.

Frissitve (17:54): Az OMSZ jelzése szerint a Dél-Dunántúlon másodfokú, az ország többi részén mind ultra-rövidtávon, mind éjfélig elsőfokú riasztás érvényes. A továbbra is szüntelenül kialakuló helyi zivatarokat felhőszakadás, és kisebb méretű jégeső is követheti.

A Balatonnál és a Velencei-tónál is másodfokú viharjelzés van érvényben.

Frissítve(16:29): A Dunántúlon továbbra is, szinte tucatszámra pattannak ki a kisebb helyi gócok, melyek többsége északkeleti irányú haladása során meg is erősödik, és jégesőt, felhőszakadást okoz. Vannak olyan térségek, ahol a nap folyamán 4-5 futózápor is előfordult már.

A Dunát nyugat felől átlépő csapadéksáv is halad kelet felé, a Duna-Tisza közén kiterjedtebb csapadékzónát létrehozva.

 

Frissítve (15:15): A Duna vonalát korábban elérő zivatarcellák átléptek a Duna-Tisza közére, így ott sokfelé ezekben a percekben is záporeső, zivatar alakul ki. Az Északi-középhegységben is megerősödtek a korábban ettől nyugatra kialakult zivatarok. Nyugat felől további cellák kialakulására lehet számítani, ugyanis nedvességutánpótlás érkezik.

A képet Maccoyi nevű észlelőnk készítette a Kecskemét közelében lévő celláról.

Frissítve (14:30): A Duna vonala mintha megfogta volna a zivatarcellákat, és feltorlódásra kényszerítette volna őket. Látható, ahogy a fővárostól északra és délre is, szinte a folyam vonalában sorakoznak a cellák A képen Süveg nevű észlelőnk törökbálinti jégesőről készült képe látható. A Dunántúl északi részén továbbra is kisebb, lokális zivatarok alakulnak ki.

Frissítve (13:15): Egy kialakult zivatarcella ezekben a percekben éri el a főváros nyugati, délnyugati részét.

Frissítve (13:00): A jelenlegi radarképen nagyon jól látszik a Dunántúlon kialakuló sok kis cella, melyek egymáshoz közel helyezkednek el, és haladnak északkelet felé.

 A délelőtt folyamán az északnyugati országrészben alakultak ki kisebb zivatarcellák, majd 11 óra után először a Bakony, majd a Balaton térségében alakultak ki lokális, helyi zivatarok. A kialakult cellák folyamatosan haladtak északkelet felé, illetve újabbak is kipattantak a Dunántúl középső, illetve déli tájain is, melyek felhőszakadással, viharos széllökéssel, és munkatársaink tájékoztatása szerint - akik a Balaton déli partján tartózkodnak - jégesővel is együtt jártak.

 A folytatásban az eddigi számítások szerint északnyugaton, és délnyugaton, a főváros környékén, illetve a Dunától keletre is számíthatunk zivatarok kialakulására, melyek felhőszakadással, jégesővel járhatnak.

Várjuk észrevételeiket, fényképeiket, videóikat!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.05.30 13:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hó és jég, reggel dér fehérített
Hidegfront szakítja meg a melegedést