Sarki fény a Kékesen (videóval)

Webkameránk is megörökítette a látványosságot. Idén már harmadszor látni hazánkból a jelenséget.

Jónás Károly amatőr csillagász észlelőnk hívta fel figyelmünket, miszerint a Kékestetőn elhelyezett webkamerán a vasárnap 17:38 és a 17:50 körül látható képeken a kép tetején megjelenő halvány vöröses árnyalatok sarki fényből származnak.

A sarki fény (idegen szóval aurora borealis) kialakulása a Napból származó töltött részecskékkel áll szoros összefüggésben. A töltött részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti, a mágneses pólusok körüli tartományban azonban bejutnak a légkörbe. A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az őket, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek. A jelenség leggyakrabban 100 km körüli magasságban figyelhető meg.

Jónás Károly Mátrában készült fotója a halványan felragyogó sarki fényről, köszönjük!

A NOAA űridőjárással foglalkozó részlegének mérése alapján ezúttal 6-os a geomágneses vihar erősségét mutató Kp-index értéke. 6-os erősségnél kis eséllyel, de nem kizárt Magyarországról is látható sarki fény.

Idén ez már a harmadik észlelés

Legutóbb júniusban látszódott a Kékesről és Erdélyből aurora borealis, a leglátványosabb azonban márciusban volt a jelenség.

HD állóképen:

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2015.12.20 19:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ismét megjelenhet hazánk egén a sarki fény
Űrmedúza úszott át a sarki fényben
A sarki fény is megjelent a nap végére