Pénteken is rekord dőlt

Budapesten több mint 60 éves melegrekord dőlt meg, szombaton már hidegfront hoz felfrissülést.

Újpesten 37°C  mértek pénteken, ezzel megdőlt a budapesti napi melegrekord – mondta az Indexnek Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Több mint 60 éves rekord dőlt ezzel meg, 1950-ben 36,5 °C-ot mértek augusztus 26-án a fővárosban. Az országos napi melegrekord azonban nem dőlt meg, pénteken Pakson 37,5°C  volt a hőmérséklet, ezzel szemben 1992-ben Komáromban 38,6°C -ot regisztráltak. Az Időképes automaták által rögzített maximumok térképe itt érhető el.

Nem kell sokáig várnunk a felfrissülésre, szombaton délutántól ugyanis egy hidegfront ér el bennünket, így a Dunántúlon élők már holnap fellélegezhetnek, ott ugyanis erősen megnövekszik a felhőzet és késő délutántól egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok. Heves zivatar is valószínű, jégeső, felhőszakadás és viharos kifutószél kíséretében.

Szombaton élénk, főként a középső területeken időnként erős lökések kísérhetik a délkeleti szelet, majd késő délutántól a Dunántúlon a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és zivataroktól függetlenül is erős, a Kisalföldön helyenként viharos lökések kísérhetik.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.08.26 18:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Négy melegrekord dőlt meg hétfőn
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek