Újabb hőhullám éri el Nyugat-Európát

Rekkenő hőség várható ismét Nyugat-Európában. Afrikai eredetű meleg levegő érkezik dél felől, Spanyolországban és Franciaországban emelkedhet 40 fokig a hőmérséklet.

A nyugat-európai partvidék felett örvénylő ciklon előoldalán ismét egyre melegebb, afrikai eredetű léghullámok érik el kontinensünk nyugati felét. A mostani ugyan nem ígérkezik rekordokat döntögető hőségnek, de azért így is több fokkal az átlag felett alakulhat a hőmérséklet. Akár 15-16 fokkal melegebb lehet a levegő az ilyenkor megszokottnál.

Animáció a meleg levegő érkezéséről a GFS 850 hPa-os szintre (kb. 1500 méter) vonatkozó hőmérsékleti előrejelzésén

Az átlaghoz képest ennyivel lesz melegebb a levegő szerda délután Nyugat-Európában a GFS 2 méteres hőmérsékletre vonatkozó anomália előrejelzése szerint. Forrás: WXCharts.eu

Az Ibériai-félszigeten, Spanyolország és Portugália egyes régióiban már most eléri a 40 fokot a hőmérséklet. Keddre pedig már Franciaországban is 35-40 fokot mérhetnek a legtöbb helyen, de

helyenként akár 41-43 fok is előfordulhat.

Még a gyakran hűvös Nagy-Britannia déli részén is 31-34 fokra van kilátás a jelenlegi előrejelzések szerint. A hét közepétől Németországot is eléri a hőhullám, ami előreláthatólag pénteken és szombaton tetőzhet 32-35 fokos maximumokkal. Az erős déli áramlással érkező meleg Skandináviába is eljut, ahol 30 fok közeli értékekre lehet készülni a hét második felében.

Hasonló időjárási helyzet okozta a legutóbbi, június végi erős hőhullámot is, amikor több helyen emelkedett 40 fok fölé a hőmérséklet, Franciaországban pedig 45,9 fokkal az abszolút melegrekord is megdőlt. Akkor jóval nagyobb mennyiségű meleg levegő érkezett, a mostani hőhullám szerencsére ettől "enyhébbnek" ígérkezik.

Hozzánk is elér a hőség?

A jelenlegi számítások szerint hazánkat kevésbé fogja érinteni a hőhullám, a 40 foknak még csak közelébe se kerülünk. Jövő hétvégén körülbelül 30-34 fok közötti csúcshőmérsékletre, igazi strandidőre van kilátás.

Kocka55 fotója Hegyeshalomról, köszönjük!

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.07.20 15:10


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Egyre melegebb idő jön hétvégén
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz