Viharos szél tombolt

Budapesten 102, Fonyódon 100 kilométer/órás széllökést mértünk, a Dunától keletre többfelé havazott.

Egy kis tavasz (15:40): Habár az elkövező néhány napban még inkább télies arcát mutatja az időjárás, a természet már felkészülten várja a tavaszt. Németh Zsolt a Körmend közelében található Dobogó-erdőn készítette az alábbi videót, melyet ezúton is köszönünk!

Mindenhol megszűnt a csapadék (15:30): Keleten is megszűnt a csapadék, a Tiszántúlon is egyre több helyen süt ki a Nap. A Dunántúlon, a Duna mentén - beleértve a főváros környékét is -, valamint északkeleten még előfordulnak viharos, helyenként 70 km/h fölötti lökések.

Már csak a keleti határszélen esik (13:20): Már csak a keleti határszél közeléből jelentenek gyenge csapadékot észlelőink, a Tiszától nyugatra a napsütésé a főszerep. Vezsprémben 87 km/h-s széllökést mértünk.

Balra: Bear Grills Wolf Facebook profilunkra feltöltött képe a Debrecenben pusztító szélviharról, köszönjük!

Viharos szél (12:19): A Dunántúl keleti, északkeleti felén és a főváros térségében még többfelé 70 km/h feletti széllökések a jellemzőek, Budapesten dél körül 85 km/h-s széllökést is regisztráltunk. Északkeleten is előfordulnak még viharos, 60 km/h feletti széllökések, melyeket széltérképünkön is nyomon követhetnek.

Főnhatás a Mátra és Bükk térségében (11:55): A Mátra és a Bükk hegyeinek déli előterében az alábukó, száraz főnszél hatására már több helyen is 10 fok közelébe emelkedett a hőmérséklet.

Jobbra: Magyarország 11:45 perces hőtérképe.

Ismét akadozik az áramellátás Szabolcsban (11:30): A viharos erejű szél ismét gondokoat okoz az áramellátásban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol mintegy 11420 fogyasztói helyen akadozik a szolgáltatás - olvashatjuk az MTI oldalán.

Kiskunfélegyházán esett a legtöbb (9:20): Észlelőink jelentése szerint a legtöbb Kiskunfélegyházán hullott. Itt Tower nevű észlelőnk 7 cm-es hóvastagságot mért. A lehullott hó napközben olvadni fog.

Havas, télies hangulatú reggelre ébredhettünk keleten (9:10): A Duna-Tisza köze keleti részén és a Tiszántúlon a legtöbb helyen havazásba váltott a csapadék reggelre. A Tiszántúlon és Szeged környékén továbbra is havazik. Tola62 Szegeden követett videóján ez jól nyomon is követhető. Köszönjük a felvételt!

Elértük a 100 kilométer/órát (csütörtök 16:55): Nem sokkal ezelőtt Fonyódon elhelyezett másodperces szélmérőnk 100 kilométer/órás, erősen viharos lökést rögzített.

Havazik a Galya-tetőn és Mátraszentimrén is (csütörtök 15:40): Az alábbi képeket Palasti nevű észlelőnk készítette, köszönjük!

90 km/h felett (csütörtök 14:49): Nem sokkal délután háromnegyed 3 előtt a fonyódi szélmérőnk 91 km/h-s széllökést regisztrált, de a Kendig-csúcson is 90 km/h-s széllökés volt a mai napon az eddig mért legerősebb lökés. Tör be a hideg.

Hófúvás lehet északkeleten (csütörtök 13:30): Holnap az ország északkeleti területein, így elsősorban Borsodban, Szabolcsban és a Hajdúságban a bezúduló hideg levegőben az eső fokozatosan havazásba vált majd, ismét hófúvás alakulhat ki hazánkban. A Magyar Közút Zrt. kéri az autósokat, hogy a térségben holnap ne induljanak útnak. Az eseményekről természetesen élőben közvetítünk majd!

Jobbra: északkeleten holnap ne autózzon!

A Kékestetőn már havazik (csütörtök 12:45): Hazánk legmagasabb pontján, a Kékesen a  magasban beáramló hideg levegőnek köszönhetően már havazásba váltott a csapadék, mint az balra a sípálya közelében elhelyezett kameránk kivágati képén is jól látható (balra).

Viharos szél (csütörtök 11:29): A Dunántúl nagy részén viharos északnyugati szél fúj, a délelőtt folyamán Fonyódon 88 km/h lökést mertünk. Délután az Alföldön is egyre több helyen fokozódhat viharossá a szél, melyet széltérképünkön nyomon követhetnek.

Kelet felé vonul (csütörtök 11:07): Nyugaton már megszűnt a csapadékhullás, lassan megkezdődik ott a felhőzet felszakadozása, még a Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza-közében és délkeleten esik az eső. Északkeleten, keleten még erősen felhős, borult idő jellemző, de a délután folyamán oda is megérkezik a csapadék először eső formájában, mely éjjel havas esőbe, havazásba válthat át.

Jobbra Atossz66 képe Budapest XVII. kerületből, köszönjük!

Előzmények

Szerdán tavaszi időben az ország nagy részén 13-15°C köré emelkedett a hőmérséklet, a déli területeken pedig ettől is magasabb értékeket mérhettünk. Azonban délután már elkezdett megnövekedni a felhőzet délnyugat felől, éjszaka pedig egy hidegfront érkezett, melynek következtében csapadékosabbra, szelesebbre, hűvösebbre fordult az idő. Egy újabb mediterrán ciklon közelítette meg hazánkat, de ez most középpontjával tőlünk délre vonul el, azonban többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Csütörtök reggel már szinte az egész Dunántúlon, az Alföld déli területein és északon is egyre több helyen eleredt az eső, majd napközben a középső és keleti területekre is kiterjed a csapadékhullás. Legkésőbb, a késő délutáni, esti órákban északkeletre is megérkezik az eső. A délutáni órákban nyugaton megszűnik a csapadék, megkezdődik a felhőzet felszakadozása, az éjszakai órákra már a Dunántúl nagy részén kitisztulhat az ég. Ugyanakkor csütörtökön a hajnali, reggeli óráktól megkezdődik a hideg levegő beáramlása a Kárpát-medencébe, az északi-északnyugati szél megerősödik, először a Dunántúlon fordulhatnak elő viharos széllökések, majd délután északkeleten is kísérhetik viharos lökések az északi szelet. Hajnalban 2 és 7°C közé csökken a hőmérséklet, majd nappal elsősorban csak keleten, északkeleten várható, hogy emelkedik a hőmérséklet érezhetően, itt 11-12°C körüli értékekre van kilátás, valamint a délutáni órákban nyugaton, ahol megkezdődik a felhőzet felszakadozása, ott is átmenetileg melegedhet kicsit az idő, bár ez elmarad majd az északkeleti országrészben várható maximumoktól.

Csütörtök este északon már előfordulhatnak olyan területek, ahol havas esőre, havazásra vált át a csapadék, majd az éjszakai órákban lassan, de folyamatosan kelet felé helyeződik át a csapadékmező és egyre többfelé az esőt havas eső, havazás válthatja fel. Egyre nagyobb területen válik viharossá az északi-északnyugati szél. Pénteken így már az északkeleti, keleti területeken havazás lesz a jellemző, ahol ismét fehérré változhat a táj, még délkeleten és az Alföld középső területein havas esőre, esőre kell számítani, de estére a csapadékhullás folyamatosan mindenhol megszűnik, és egyre nagyobb területen szakadozhat fel a felhőzet. A Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein és északkeleten a széllökések pénteken megközelíthetik a 90 km/h körüli értéket is. Péntek hajnalban országszerte fagypont körüli értékekre számíthatunk, napközben az ország nagy részén 5°C felé emelkedik a hőmérséklet és elsősorban a Dunántúlon napos időre van kilátás, északkeleten, keleten viszont fagypont körüli maximumokat mérhetünk csak, így a viharos széllel együtt hófúvások is kialakulhatnak a térségben.

A hétvégén már nem várható jelentős csapadék, de elsősorban nyugaton, majd vasárnap a déli országrészben is időnként hószállingózás, havazás előfordulhat. Az északi-északkeleti szél viszont még többfelé élénk, erős lesz. Hidegek lesznek a hajnalok, északkeleten, keleten a hófedte, derültebb tájakon szombat reggelre -8°C, vasárnap reggelre akár -10°C köré is csökkenhet a hőmérséklet, nappal a maximumok is elmaradnak az ilyenkor megszokott értékektől.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik ITT.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2013.03.20 15:15


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett