Újabb heves napkitörés

Hétfőn hajnalban újabb heves, X1-es erősségű napkitörést regisztráltak.

Magyar idő szerint ma hajnali 5 óra 13 perckor újabb heves napkitörést észlelt a NASA. A kitörés erőssége az öt fokozatból álló skála (A, B, C, M, X) legnagyobb, X-es tartományába tartozik. Az X1-es erősségű kitörés több mint egy hónap alatt a legnagyobb mért érték, legutóbb január 27-én figyeltek meg a mostaninál némileg erősebb, X1.8-as kitörtést.

Balra: a SOHO műhold felvétele a kitörésről

Az X kategóriába tartozó kitörések akár komoly kimaradásokat okozhatnak a távközlésben, illetve károsítják a nagyfrekvencián működő rádiókészülékeket és műholdakat - írja az Index.

A kitörés mellett koronakidobódást is megfigyeltek - ilyenkor az elektromágneses hullámok mellett anyagfelhő is kiszabadul a csillagközi térbe. A legfrissebb számítások szerint ez az anyagfelhő holnap kora reggel érheti el a Földet (az óvatos becslés szerint az időablak kedd hajnali 5:30-hoz képest +-7 óra, azaz ma este 22:30 és holnap délután 12:30 között van nyitva).

A NASA előrejelzési animációja szerint kilökődés a Földet is el fogja érni. A kép középpontjában a Nap látható, a Föld helyzetét a Naptól jobbra látható sárga kör jelzi.

A következő hónapokban várhatóan tovább fog erősödni a naptevékenység, a 11 éves napfoltciklus 2013 elején éri majd el a maximumát. Az esetleges új kitörésekről természetesen élőben beszámolunk majd.

Tovább információk és élő grafikonok a Nap aloldalunkon.

Forrás: NASA, Spaceweather.com, Index

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.03.05 14:43


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ismét megjelenhet hazánk egén a sarki fény
A jelenlegi napciklus eddigi legerősebb napkitörését észlelték csütörtök este
Éjjel érte el a Földet az évtized eddigi legnagyobb napkitörése