Újabb havazás jöhet

Csütörtökön dél felől mediterrán ciklon érkezik, kezdetben délen, délnyugaton, pénteken keleten is újra havazhat

Ködből a napsütésbe - videó a Kékesről (csütörtök, 14:25):

Délnyugat lehet a nyerő (csütörtök, 10:55): Legfrissebb számításaink szerint a mediterrán ciklon által okozott havazás nyertese egyértelműen a délnyugati határhoz közel eső területek lehetnek. Baranyában és Somogy déli részén  holnap reggelig helyenként akár 10 cm-t meghaladó friss hóréteg is kialakulhat. 

Északi és keleti tájainkon tegnap sokfelé szinte egész nap havazott, éjszakára azonban átmenetileg visszavonulót fújt a csapadék, ugyanakkor többfelé párássá vált a levegő, nagy területen képződött köd.

Csütörtökön reggeltől aztán az egyre inkább megélénkülő északkeleti szélnek köszönhetően a párásság és köd megszűnik, délután délen már erős lökések is lehetnek, jelezvén egy újabb mediterrán ciklon közeledését. A ciklon csapadékzónájának pályája és a várható csapadék mennyisége még meglehetősen bizonytalan, viszont egyre több számítás is arra utal, hogy holnap estétől délnyugaton, majd pénteken napközben keleti tájainkon újra havazhat. Holnap az esti órákban emellett délen, délkeleten eleinte még eső, havas eső is kialakulhat.

Jelenlegi számításaink alapján Baranya megyében, Tolna megye délnyugati, Somogy megye déli, valamint Zala megye délkeleti részén holnap estétől péntek reggelig akár 5 cm-t meghaladó hóréteg is kialakulhat, a délnyugati határ mentén azonban ettől több is hullhat. Pénteken a Tiszántúlon van esély néhány centiméter friss hótakaró kialakulására, miközben ekkor a megerősödő északi szél ekkor már hófúvásokat is okozhat, a legerősebb szélre várhatóan a Dunántúl nyugati felén kell felkészülni, itt nem lesznek ritkák a viharos lökések sem..

Holnapra valamelyest enyhül időjárásunk, az ország nagy részén napközben pozitív hőmérsékletek lesznek meghatározóak, majd péntektől már egész napos fagyra van kilátás, vasárnapra virradóra a derültebb, szélcsendes, vastag hóval borított tájakon hajnalra -10 fok alatti hőmérséklet is könnyen elképzelhető.

A friss modellfutások tükrében cikkünket folyamatosan frissítjük.

Szerző: Cséki Gergő, Kurunczi Rita
Megjelent: 2013.01.23 17:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
4-5 centi friss hó borította a Kékest