Újabb havazás!

Újabb mediterrán ciklon érkezik a Genovai-öböl térségéből, szombaton országszerte havazni fog, helyenként nagyobb mennyiségű hó is hullhat.

Az elmúlt, s a következő évszázad éghajlatváltozásainak megismerésének, megértésének érdekében egyre többen vizsgálják a térség cirkulációs viszonyait, az itt áthaladó ciklonok, frontok pályáját, intenzitását, melyek közül Pattantyús-Ábrahám Margit (2005) munkája mutatott rá arra, hogy az európai ciklonpályák az elmúlt 45 évben módosultak, és elsősorban a genovai ciklonok relatív gyakorisága növekedett meg.

Egy ilyen klasszikus genovai ciklon fogja alakítani hazánk időjárását, mely hatására szombaton újabb havazásra készülhetünk. Már péntek este, 19 órakor (lásd balra) megjelenik a Genovai-öböl felett a ciklon középpontja, mely fokozatosan mélyül ki és helyeződik át az azt követő 24 órában. Középpontjában a légnyomás szombatra már 990 hPa alá süllyed. Mozgását tekintve igen gyorsnak mondható (lásd lent), vonulását akár nagyobb mennyiségű hó és szélerősödés is követheti hazánkban, ám pályáját közelségének ellenére sem határozhatjuk meg teljes bizonyossággal.

A genovai ciklonok képződésénél az orografikus adottságok jelentős szerepet játszanak. E ciklonok általában kelet-északkelet felé haladva érintik a Kárpát-medencét; melegfrontjaik felhőrendszeréből származik hazánk őszi és téli csapadékának jelentős része.

Így fog történni ez szombaton is, reggel délnyugat felől fokozatosan beborul az ég, a délelőtt folyamán délnyugaton már havazás kezdődik, itt nagyobb mennyiségű, helyenként akár 10-15 cm-t is meghaladó hó hullhat. A csapadéksáv napközben az egész országra kiterjed, és hazánk keleti határszélét vasárnap a déli, kora délutáni órákban hagyja el végérvényesen.

Bár a csapadék eloszlása és mennyisége még mindig kérdéses, területi eloszlását tekintve jelen pillanatban a következőket mondhatjuk. A legtöbb csapadék a délnyugati megyékben várható, itt a hóvastagság akár a 15 cm-t is elérheti. Északnyugatra 7-11 cm, délkeletre 10-14 cm, a középső területekre 5-11 cm, míg északkeletre 5-10 cm havat becsülhetünk maximum. A jelenlegi futásokat tekintve azt mondhatjuk, hogy a frissen lehullott hó mennyisége valószínűleg mindenütt eléri majd az 5 cm-es vastagságot.

A keleti irányú légmozgás vasárnapig északnyugatira fordul, eleinte élénk lesz, majd fokozatosan megerősödik, emiatt többfelé számíthatunk hófúvásokra. Vezessünk nagyon óvatosan, mert a frissen lehullott havat könnyedén felkaphatja a szél, hirtelen lecsökkenhet a látástávolság.

Szombaton hajnalban a hóval borított, derült területeken akár -20°C-ig is süllyedhet a hőmérők higanyszála! Emellett hihetetlenül alacsonyak lesznek a nappali hőmérsékletek is, a maximumok mindössze -5 és -8°C között alakulnak majd, de a szeles időnek köszönhetően mindezt sokkal hidegebbnek érezzük majd. Ebben a zord időben az idősebbeknek mindenképpen azt javasoljuk, ha tehetik, inkább maradjanak otthonukban!

Élvezzük ki a fehér táj látványát, mert a hétvégét követően erőteljes felmelegedés kezdődik!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.12.18 14:05


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?