Újabb havazás

Mediterrán ciklon okoz újabb csapadékot, nyugaton hóra, a középső területeken havas esőre, keleten esőre van kilátás.

Élő közvetítésünk itt olvasható >>>

Újra egy mediterrán ciklon bolondítja meg hazánk időjárását, a hétvégi havazást követő rövid szünet után szerda délutántól megint egyre többfelé számíthatunk csapadékra. A középpontjával a Földközi-tenger felett képződött ciklon hatására eleinte még csak nyugaton várható havazás, majd az egész országra kiterjed a csapadékmező.

Találkozhatunk majd a csapadék fajtáinak egész tárházával, az ország nyugati és keleti pontjai között teljesen más időjárási viszonyokra készülhetünk.

Nyugaton havazásra van kilátás, itt az erős széllökések hófúvásokat okozhatnak. Csütörtökön reggel már sokfelé számíthatunk havazásra, délkeleten keleten havas esőre, esőre, helyenként - főleg az Alföld környezetében - átmenetileg ónos esőre is. Csütörtökön napközben további csapadékra; nyugaton további havazásra, a középső területeken (főleg a Duna-Tisza közén) inkább havas esőre, esőre, keleten és délkeleten szintén havas esőre, esőre van a legnagyobb esély. Az Országos Meteorológia Szolgálat csütörtökre a Dél-Dunántúlra piros riasztást adott ki.

 

Összefoglalva a következőkre számíthatunk:

- Hófúvás: Dunántúlon, északkeleten

- Maximálisan lehulló friss hó mennyisége a Dél-Dunántúlon: 20-25 cm

- Maximálisan lehulló friss hó mennyisége a fővárosban: 10-15 cm

- Ónos eső: átmenetileg a Duna-Tisza közén, illetve keleten

(Mediterrán ciklonról lévén szó a halmazállapotváltozás határa és a lehulló csapadék mennyisége azonban továbbra is meglehetősen bizonytalan.)

Kedves Ágoston!

Elnézést a megkésett válaszért, csak rövidebb szabadságon voltam.

Az SMS-szövegekre csak javaslatot tettem, változtassátok meg nyugodtan, amire csak szeretnétek.

A harmadik kategóriában szerintem is mindenképp nagyobb területekben kellene gondolkodni, használhatnánk akár azt a régiós felbontást is, ami alapján mi most az általános riasztást végezzük, ezt a felosztást ugyanis meteorológia alapokra helyezve készítettük, figyelembe vettük a lokális viszonyokat, a klimatológiai sajátosságokat. Azonban ha a megyénkénti riasztás az Önök számára kényelmesebb, megfelelőbb (mert például megyénként vannak területi képviselők, vagy hasonlók), akkor használhatjuk a megyénkénti felosztást is. A hosszabb távú előrejelzésnél szerintem elegendő lenne a kódok egy butított verzióját használni, főleg a zivatarok miatt, hiszen azt még néhány órára előre is nehéz megmondani, hogy felhőszakadással, jégesővel kísért lesz-e vagy sem, nem beszélve a hőzivatarokról, amik szintén nagyon gyorsan ki tudnak alakulni. Csatolok egy javasolt verziót.

Ha az üzenetek úgyis e-mailben mennek majd ki, abban úgyis tudunk pontosítani, hogy egy adott régió mely részein van esély az adott időjárási eseményre, a nagyobb fokú bizonytalanság mellett emiatt is felesleges az irányítószámos felbontás. Ezeknek a szövegeknek is szeretnétek egy-egy sablont? Mert azt is lehet, hogy ha valami rendkívüli dolog van, pontosítás, változás, stb., akkor egy központi e-mail címre mindig küldünk egy kiegészítést, ha erre szükség van.

A riasztási eseményeknél hagytunk egy biztonsági korlátot, és ezt éppen a részletesebb felbontás, az irányítószám szerinti riasztás indokolja.

Példaként: A mellékelt riasztási térképet még február 3-án mentettem le, melynek a szövegében a következő olvasható: „Az ország északkeleti felében, illetve a keleti részén egyértelműen havazás várható, csütörtökön hajnalig általában2-5 cm, de főként Borsod megye keleti részén, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyenként 5-10 cm friss hó hullhat. … Csütörtökön a napi középhőmérséklet északkeleten helyenként -10 fok alatt valószínű.”

Ezen a napon az OMSZ-nak a szöveg szerint narancssárga fokozatot kellett volna kiadnia az északkeleti régióra, viszont – feltételezem azért, mert csak kis területet érintett a nagyobb mennyiségű hó – ezt nem tették meg, csak elsőfokú riasztás szerepelt a térképeken. Viszont egy irányítószámos rendszernél ennek igenis van jelentősége.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.02.10 13:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kíséri a zivatarokat
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap
Halókkal köszönt be a május