Új bóják figyelik, mikor indul meg a hideg Európa felé

Izland és Grönland időjárása kulcsfontosságú információkat szolgáltat Európa téli időjárásának előrejelzéséhez.

Az időjárás előrejelző modellek fejlesztésének részeként rendszeres kutatások zajlanak arról, hogy az időjárási helyzetek előrejelezhetőségét (ún. predictability) mely régiók adataiból származó mérések segítik leginkább.

Emlékezetes példa volt pár évvel ezelőtt egy európai viharciklon kialakulása, melyet még a legjobb beválásúnak mért európai ECMWF modell is csak néhány nappal korábban tudott sikeresen előrejelezni. A késői jelzés okait kereső vizsgálat végül feltárta, hogy egyetlen egy, Kanada északi részén üzemelő időjárás állomás hiányzó légnyomásadatán múlott a tévedés - azzal az adattal már jóval korábban jelezte volna a viharciklon kialakulását a modell.

Az időjárási folyamatokat közelebbről szemlélő olvasóink számára így nem új információ, hogy Európa téli időjárása alapvetően az Atlanti-óceán északi területein dől el. Ha itt alacsonynyomású a légkör, úgy a ciklonok sorban érik el a kontinenst, így nagy átlagban enyhébb idő várható. Ha a Grönlandtól délre eső területen magasnyomású anticiklon épül ki, úgy az "ellöki" magától az óceáni levegő a kontinens belseje felé toló ciklonokat (ún. blocking helyzet), hűvösebb, ködösebb helyzetet eredményezve, ill. esetenként utat nyitva észak-északkelet felől a sarkvidéki erejű hideg levegő betörésének.

A tenger feletti légkör állapotát ugyanakkor jóval ritkábban mérjük. Bár a mikrohullámú műholdas, ill. repülőgépes mérésekkel a magaslégköri hőmérséklet- és páratartalom egyre jobban becsülhető, a légköri áramlások irányának leírásához a felszíni légnyomás ismeretére van szükség. Ezt a vízfelszínen történő, in-situ mérésekkel, célszerűen hajókról és bójákról származó adatokkal kaphatjuk meg.

Újonnan üzembe állított meteorológiai bóják Grönland partjainál (pirossal)

Az ECMWF őszi hírlevelében számolt be arról, hogy az előrejelzések pontosításához a TERIFIC (Targeted Experiment to Reconcile Increased Freshwater with Increased Convection) projekt keretein belül 18 új, sodródó bóját engedtek vízre Grönland partjainál, melynek méréseit már a modell is aktívan használja.

Címlapi kép: National Parks Gallery

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2021.10.29 13:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Jól vizsgázott a mesterséges intelligencia a Lee hurrikán előrejelzésében
Vastag, barna füstfelhő borította be hétfőn Grönland fővárosát
Felforgatja a meteorológiát is a mesterséges intelligencia?