Új radarunk Pozsony felett

Mától 8 lokátorunk pásztázza az eget, Északnyugat-Dunántúlt biztosítjuk a TV JOJ televízió tetejéről.

Ironikusnak tűnhet, de nem csak sajtóközleményünk az egyetlen fontos bejelentésünk mára. Az időzítés pikáns véletlen ugyan, ám éppen most, pénteken került telepítésre első, határainkon túl működő lokátorunk. A radar sok-sok egyeztetés és hosszú előkészítés után egy óriási toronydaru segítségével a TV JOJ (Szlovákia második legnézettebb televíziója) székházának tetején "landolt" (és éppen így is néz ki a kupolás szerkezet).

A fejlesztésről a csatorna az esti híradóban be is számolt:

A nemzetközi együttműködés gyümölcsének eredményeképpen a Felvidéket és (a korábban kevésbé jól lefedett) Északnyugat-Dunántúl döntő részét, az Alpokalját és Győr, Sopron környékét láthatjuk majd a legrészletesebben, kihasználva a Pozsony feletti hegyek kiváló domborzati adottságait.

Nem csak a helyszín miatt különleges az új radar. Ez ugyanis az első olyan lokátorunk, mely már nem a jól ismert, "forgó lapát" formájú antennával rendelkezik, hanem az annál nagyságrendekkel érzékenyebb és meteorológiai célokra jóval sokrétűbben alkalmazható parabola sugárzóval. A több mint egy éves fejlesztés eredményeként létrehozott komplex távérzékelési eszköz koncentrált tűsugárnyalábbal pásztázza az eget, így (a kezdődő zivatarok még korábbi észlelése mellett) lehetővé teszi a gyengébb vagy alacsonyabb kiválású csapadék - ideális esetben a havazás, graupel-záporok, és egyéb, téli csapadékfajták - nyomonkövetését is.

Jövőre, a technológia továbbfejlesztésével várhatóan ennél is tovább megyünk és ha terveink sikerrel járnak duál-polarizációs, 3 dimenziós, vertikális letapogatásra képes radarjainkkal bővítjük tovább hálózatunkat.

Jelenleg a radar tesztelése, jelszint beállítása és az interferencia-szűrése zajlik; amint ez a folyamat sikerrel zárul, igyekszünk majd mielőbb megosztani érdeklődő nézőinkkel az első élőképeket is.

A Pozsony feletti lokátor telepítését a TV JOJ televízióval, valamint a MeteoSense, a MeteoPress (az Időkép cseh és szlovák) partnereivel közösen valósítottuk meg, a antenna tervezésében pedig a Grante Zrt. nyújtott segítséget. Köszönjük mindenkinek!

2012. október 26.
Az Időkép Csapata

Szerző: Időkép
Megjelent: 2012.10.26 20:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 éves az Időkép
Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Némán jöttek a záporok