Új fejlesztés segít előrejelezni a napkitöréseket

Mesterséges intelligenciával jelzik előre a napkitörések erősségét, így megelőzhető lesz a technológiára mért pusztítás.

A napkitörések a 11 éves napciklussal lesznek gyakoribbak, vagy ritkábbak, de csak kevés olyan történik, amely megbolygatná a Föld mágneses mezejét. Egy ilyen nagyobb kitörés viszont végzetes is lehetne a technológiára, megbénítaná az elektromos - és kommunikációs hálózatot, kilökhetné a pályáról a műholdakat, azaz megszüntetné az internetet. Erről korábbi podcast epizódunkban is szót ejtettünk. Pár hete egy ilyen eseményből keletkezett geomágneses vihar 40 műholdat semmisített meg, a napokban pedig egy másik hatalmas napkitörés történt, de szerencsére az nem a Föld felé irányult.

A mostani napciklus aktív, naptevékenységben bővelkedő szakasza várhatóan csak 2025-ben éri el maximumát. A jelenlegi előrejelezhetőség nem teszi lehetővé a felkészülést a napkitörésekre, azok erősségüktől függően komoly áramszünettel és más végzetes következményekkel is járhatnának.

Ezidáig a kitörések irányát jól meg lehetett határozni, azt azonban nem tudhattuk előre, hogy milyen hatással lesz a Földre az adott esetben felénk irányuló napkitörés. Most azonban a Know-Center és az Osztrák Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének kutatói olyan előrejelző eszközt fejlesztenek, mely mesterséges intelligencia segítségével képes előrejelezni a bekövetkező jelenség erősségét is, nem csak annak irányát. A fejlesztés még kisebb finomításokra és automatizálásra szorul, de az egyre nagyobb számú adatbevitel egyre pontosabb előrejelzést tesz lehetővé.

Borítókép: Flickr.com

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2022.02.20 14:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A mostani napfoltciklus legnagyobb kitörése történt
A péntek esti buli sztárja a sarki fény volt, idén ötödszörre
Megérkezett a napszél, tombolt a geomágneses vihar