Új bolygót fedeztek fel

A Naphoz leközelebbi csillag, a Proxima Centauri körül kering az újonnan felfedezett bolygó.

A Proxima Centauri, a Naprendszerünkhöz legközelebbi csillag körül fedezte fel egy csillagászcsoport az Európai Déli Obszervatórium Chilében található Very Large Telescope (ESO VLT) segítségével a kistömegű bolygót. A rendszerben ez már a harmadik észlelt bolygó és

az eddig felfedezett egyik legkönnyebb exobolygó,

a Föld tömegének mindössze egynegyede. 

A Proxima Centauri naptávolsága alig több mint négy fényév. Az újonnan felfedezett Proxima d bolygó pedig ekörül kering kb. négymillió kilométeres távolságban, ami a Naphoz legközelebbi bolygó, a Merkúr naptávolságának kevesebb mint tizede. Így mindössze öt napba telik, hogy megkerülje a Proxima Centaurit. A másik két, eddig felfedezett bolygójának, a Proxima b-nek 11 napjába, a Proxima c-nek 5 évébe telik.

A néhány évvel ezelőtt felfedezett Proxima b létezését az ESO VLT új, nagyobb pontosságú műszerével, az Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations (ESPRESSO) segítségével erősítették meg, majd a Proxima d-t szintén ennek segítségével azonosították. A műszer ún. radiálissebesség-technikát használ, ami "alkalmas lehet a miénkhez hasonló kis tömegű bolygók populációjának felderítésére, amely a várakozások szerint a legnépesebb a Tejútrendszerben, és tagjai hordozhatják az általunk ismert élet valamilyen formáját” - mondta Pedro Figueira, aki a műszer egyik üzemeltető kutatója Chilében. „Az eredmény világosan mutatja, hogy mire képes az ESPRESSO. Nagyon kíváncsi vagyok arra, mit fog még találni a jövőben” – teszi hozzá João Faria, az Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço (Portugália) kutatója.

Forrás: Astronomy & Astrophysics folyóirat, eso.org

Borítókép: a Proxima d művészi ábrázolása, eso.org

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2022.02.12 15:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Csóvát húz maga után a Nishimura üstökös
Szép kis űrmedúzát rajzolt az égre a SpaceX rakétája
Műhold pottyanhat a fejünkre csütörtök hajnalban