Új abszbolút hidegrekord: -93,2°C

Műholdak segítségével az Antarktiszon -93,2°C-ot mértek, ezzel megdőlt az abszolút hidegrekord a Földön.

A műholdas mérések alapján 2010. augusztus 10-én süllyedt ilyen alacsonyra a hőmérséklet, de a kutatók szerint a további adatok kiértékelését követően nem kizárt, hogy ettől hidegebb is lehetett az elmúlt közel 30 évben. A korábbi rekord -89,2°C volt, ezt is az Antarktiszon mérték 1983. július 21-én az orosz Vosztok bázison.

Fontos megjegyezni, hogy a Vosztok állomáson mért érték a felszín felett néhány méter magasan lett regisztrálva, ezzel szemben az új értéket a jégfelszínen mérték, de szinte biztos, hogy a levegő hőmérséklete is alacsonyabb volt, mint a korábbi rekord esetében. Ez az érték nagyjából 50 fokkal hidegebb, mint amit Alaszkában, vagy Szibériában mérhetünk, és 30 fokkal a grönlandi hőmérsékletektől.

Az A és az F magaslati pontok között a piros pont jelöli, hogy hol mérték a -93,2°C-ot

A kutatók szerint a sötét, téli hónapokban csökken a legalacsonyabbra a hőmérséklet, amikor a rendkívül tiszta, száraz levegő nem akadályozza meg a talajból a maradék hő kisugárzását a magasabb területekről a világűr felé. Így tehát a kontinens belsejében a magasabb területek sávjában található völgyekben vannak ezek a szuper-hideg területek, ahová a sűrűbb, hidegebb levegő lesiklik a lejtőn, a völgyben csapdába esik, és tovább hűl.

Forrás: BBC

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2013.12.10 12:46


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Sosem volt még Kínában ilyen hideg
Hétfő reggel is megdőlt a hidegrekord Zabaron
Hidegrekord dőlt vasárnap hajnalban