Ugyanott csaphat le a Roslyn hurrikán, mint ahol Orlene is tombolt

Újabb hurrikán tart Mexikó felé, ugyanott csaphat le, mint ahol a hónap elején az Orlene névre keresztelt hurrikán.

A héten egy újabb trópusi vihar alakult ki a Csendes-óseán felett, mely tovább erősödik, és a hétvége folyamán 2-es erősségű hurrikánná alakul. A Roslyn névre keresztelt trópusi vihar Mexikótól nyugatra helyezkedik el az óceán felett, és északnyugati irányba halad, majd a jelenlegi számítások szerint egy éles kanyart vehet észak-északkelet felé,

így vasárnap elérheti Mexikó nyugati partvidékének egy részét.

Térkép forrása: NOAA National Hurricane Center

Ugyanazt a térséget érintheti majd, melyet október elején az Orlene hurrikán is. Várhatóan ekkor még 2-es erőssgű hurrikánként tombol majd. Az érintett mexikói partvidéken akár 150-160 km/h körüli széllökések is előfordulhatnak benne, ami már jelentősebb károkat okozhat. A hurrikán általi heves esőzések és zivatarok többfelé 100 mm-t meghaladó csapadékmennyiséget hagyhatnak maguk után. Emiatt a térségben áradásokra és földcsuszamlásokra is számítani kell. A partvidéket helyenként akár 4-5 méter magas hullámok is ostromolhatják átmenetileg.

A szárazföld felett aztán veszít erejéből Roslyn, és tovább szelídülve elveszti a Saffir-Simpson-féle hurrikánskálán a besorolását.

Borítókép: NASA Goddard Space Flight Center /a kép illusztráció/

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.10.21 14:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Viharosra fordul az idő