A szél élőben

Az Időkép a tűzijáték ideje alatt először teszteli saját fejlesztésű, másodperces felbontású szélmérőjét. Élőben!

A kísérleti eszköz a várnegyedben lévő tetőtéri iroda csúcsán, az Időkép (szintén kísérleti fázisban lévő) villám-lokalizációs hálózatának központi érzékelőjével azonos magasságban található, és ténylegesen másodpercenként frissülő szélirány, ill. szélsebesség, széllökés és irányváltozás-adatok mérésére, valamint továbbítására képes.

A szélmérő - a honlapon technikai okok miatt perceként frissülő - adatsora a fenti dobozban követhető.

Figyelem! A legfrisebb adatokhoz eléréséhez használjuk böngészőnk "Frissítés" opcióját!

Mindez azért rendkívü lényeges, mert a legtöbb időjárás-állomás (WS 2350, WMR-Oregon, stb.) legjobb esetben is csak 8 másodpercenként vesz mintát a pillanatnyi légmozgásból, így a legtöbbször egyszerűen nem észlelik a széllökések kiugróan magas értékeit. Egy erős széllökés általában 3-5 másodpercig tart - így sokszor "láthatatlanok" az időjárás-állomások számára. Ez okozza, hogy számos esetben még a szabványosan - 10 m magasan, szélárnyéktól mentesen - elhelyezett szélmérők is alig-alig tudják érzékelni a tényleges széllökéseket, és az erősségének felét jelzik vissza csupán.

Megjegyzés - Léteznek ugyan ténylegesen másodpec felbontású szélmérők, de ezek általában rendkívül drágák - akár egy időjárás-állomás árának a tízszeresét, vagyis fél-egy millió forintot is elérhetik. A most fejlesztett modul ennél jóval olcsóbb; ha a tesztidőszak sikeres, a termék professzionális felhasználók, vitorlázók, siklóernyősök, sárkány- vagy magánrepülők, házi vagy ipari szélerőművet-, széturbinát telepíteni készülők) számára elérhető árú, IP-szenzorként meg is rendelhető majd webáruházunkban (várhatóan 2011 januárjától).

Egyelőre úgy tűnik, hogy az idei nemzeti ünnepünket megkoronázó tűzijáték során a különösebben kiemelkedő szél-, vagy intenzív zivatar esélye elhanyagolhatóan csekély - mégis, villámlokalizációs hálózatunkkal és szükség esetén radarunkkal és élőben, nyilvánosan jelentkezünk.

Köszönjük!
Az Időkép Csapata

Szerző: Időkép
Megjelent: 2010.08.20 0:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban