Trópusi ciklonná erősödik Cheneso Madagaszkár partjainál

Az elmúlt napokban Madagaszkáron tombolt a Cheneso trópusi vihar, most pedig trópusi ciklonná erősödik a térségben.

Már lassan 2 hete annak, hogy az Indiai-óceánon kialakult egy trópusi depresszió, mely viharrendszer nyugat felé vette az irányt az óceán fölött. Madagaszkár partjait már trópusi viharként érte el az elmúlt hét közepén a Cheneso névre keresztelt trópusi képződmény, majd több napon keresztült tombolt a szigeten. Bár a partot érése után valamelyest veszített erejéből, de így is többfelé okozott özönvizet, árvizeket, földcsuszamlásokat, valamint a viharos széllökések több épületet romba döntöttek. Sajnos halálos áldozatokat is követelt a szigetországban tomboló viharrendszer, valamint többen eltűntek a viharokban - olvasható az Africanews.com oldalán.

Műholdképen a Cheneso trópusi vihar /Forrás: Tropic.ssec.wisc.edu/

Cheneso a következő napokban Madagaszkártól nyugatra, majd délnyugatra a Mozambiki-csatorna felett fog tombolni. A meleg tengervíz felett új erőre kap, eléri majd a trópusi ciklon kategóriát, és a hétvégére

akár 3-as katóriájúvá is erősödhet a Cheneso ciklon.

Itt meg kell említeni azt, hogy az Indiai-óceánon egyszerűen csak ciklonnak nevezik az ilyen trópusi rendszereket, amit Észak- és Közép-Amerika térségében hurrikánnak, vagy Ázsia keleti parjainál tájfunnak szoktak hívni.

Forrás: Zoom.earth

Így újabb heves viharok várhatóak a hét további részében a szigetország nyugati, délnyugati és déli területein. A legerősebb széllökések a ciklonban meghaladhatják a 185 km/h-t a nyílt víz felett, néhol akár a 200 km/h-t is, de Madagaszkár nyugati, délnyugati és déli tájain is számítani kell 100 km/h-t meghaladó széllökésekre, melyek további károkat okozhatnak. A következő napokban az említett területeken helyenként akár 150-200 mm eső is eshet, így további árvizek és földcsuszamlások várhatóak a térségben. A viharok által érintett partvidékeket akár 5 méter magas hullámok is ostromolhatják.

A jövő hét elején a Cheneso ciklon délkelet felé haladva az Indiai-óceán felett fokozatosan veszít erejéből, de ekkor már szárazföldi területeket nem fog veszélyeztetni.

Borítókép forrása: NASA Goddard Space Flight Center from Greenbelt, MD, USA /a kép illusztráció/


Éltél már át trópusi vihart?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.01.25 13:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Üllők sorakoztak szerte az égen
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?