Trópusi ciklon visz özönvizet Indiába és Pakisztánba

A Biparjoy trópusi ciklonból Magyarország éves átlagos csapadékmennyiségének a háromnegyede is leeshet helyenként pár nap alatt.

Az elmúlt héten az Indiai-óceán nyugati részén, az Arab-tenger felett kialakult egy trópusi depresszió, mely azóta tovább erősödött, és nagyon erős trópusi ciklonná fejlődött. Ez a trópusi ciklon a Biparjoy nevet kapta. Jelenleg az Arab-tenger északi része fölött tombol, és várhatóan csütörtökön partot is ér valahol az inidiai-pakisztáni határ mentén.

A Biparjoy trópusi ciklon várható útvonala | Forrás: Zoom.earth

A tengerpartokhoz közeli szárazföldi területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják a 150-170 km/h-t, ami már komoly károkat tud okozni az épületekben, az infrastruktúrában és a környezetben is. Ugyanakkor a ciklon özönvizet visz magával a térségbe, mely elsősorban India nyugati, valamint Pakisztán délkeleti tájait érintheti. A következő napokban ezeken a tájakon többfelé 200-300 mm-t meghaladó mennyiségű eső is eshet,

de egyes helyeken akár 400-500 mm csapadék sem elképzelhetetlen.

Ez Magyarország éves áltagos csapadékmennyiségének közel a háromnegyede. Így sokfelé árvizekre és földcsuszamlásokra kell számítani a térségben. A partokat helyenként akár 8-10 méter magas hullámok is ostromolhatják átmenetileg. Az érintett területeken lakókat felszólították, hogy maradjanak otthon, illetve készüljenek fel az esetleges evakuációra is.

A szárazföld felett, ahogy a Biparjoy trópusi ciklon halad majd északkeleti irányba India felett, folyamatosan veszíteni fog erejéből.

Borítókép: Illusztráció


Éltél már át trópusi vihart?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.06.13 18:10


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Újra 20 fok felett
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett