Tovább javulnak az előrejelzések

Szerda délután nagy frissítést kap az egyik legtöbbet használt időjárási szoftver, melynek kimenetét többek közt az Időkép is alapul veszi.

Talán olvasóink jelentős része is tisztában van a modern időjárás-előrejelzések készítésének folyamatával. A meteorológusok manapság szinte kivétel nélkül a szuperszámítógépek által futtatott időjárás-előrejelző programok által számított adatokra alapozzák prognózisukat.

A két legismertebb és legszélesebb körben felhasznált, az egész Földre prognózist készítő (globális) szoftver az európai IFS (a köznyelvben ECM vagy ECMWF), ill. az amerikai GFS. Többszöri halasztást követően szerdán délután ez utóbbi modell fog egy nagy frissítést kapni.

Az Időkép előrejelzései is tovább javulnak

Számos előrejelzés erre alapul - A GFS kimenetének jelentős része ingyenesen hozzáférhető, többek közt ezen szoftver adataiból készülnek az ismert német oldal, Wetterzentrale, ill. az Időkép előrejelzései is (természetesen ezen felül más, saját futtatású WRF regionális modell adatait is felhasználjuk, melybe észlelőink méréseit is asszimiláljuk).

Többet lát a Kárpát-medencéből is - Az új verzió legnagyobb újdonsága, hogy a szoftver 27 kilométeres rácsfelbontását duplájára, 13 kilométerre növelik - így a felszín jellegzetességeit is jobban figyelembe tudja venni az előrejelzésekkor (pl. nagyobb tavaink, ill. hegységeink pontosabban modellezésre kerülnek). Ez a nagyfelbontású prognózis ráadásul 8 helyett 10 napig lesz futtatva.

Még több műholdas adat - A tengerek vízhőmérsékletét és a hóval borított területeket is pontosabban dolgozzák majd fel, illetve számos új adatforrást is alapul vesznek majd - így például az EUMETSAT és a GOES órás adatait. A változások teljes listája (angolul) itt olvasható.

A friss változat tesztfutásai már november óta elérhetőek. Ez 2010 óta a legnagyobb fejlesztés a modellben. Az új szoftver kiadását ugyanakkor többször is el kellett halasztani és így is számos funkciót csak a 2016-ban esedékes, következő frissítésben tudnak élesíteni. Várhatóan a szerda esti előrejelzés már az új modellfutás alapján készül majd.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2015.01.13 12:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Jól vizsgázott a mesterséges intelligencia a Lee hurrikán előrejelzésében
Felforgatja a meteorológiát is a mesterséges intelligencia?
Megérkezett az új előrejelző modell