Tornádók és hóviharok sújtották kedden az Egyesült Államokat

Délebbre tornádók tomboltak, északon hóviharok bénították meg a közlekedést.

Texastól az északi Minnesotáig súlyos viharok tomboltak kedden az Egyesült államokban. A délebbi államokban tornádók okoztak károkat, északabbra hóviharok bénították meg a közlekedést.

Csak Texas államban legalább öt tornádó csapott le a Nemzeti Időjárási Szolgálat adatai szerint. Több lakóházban és épületben okozott károkat a vihar. Dallas nemzetközi repülőterén mintegy ezer járatot érintett a rendkívüli időjárás. Sajnos sérültjei is vannak a viharoknak. Louisana államban és Oklahomában is tornádókról érkezett jelentés, a legerősebb széllökések sebessége meghaladta a 200 kilométer/órát.

Északabbra, így Montana, Colorado és Nebraska államokban heves hófúvások bénították meg a közlekedést, illetve figyelmeztetéseket adtak ki, miszerint rövid idő alatt akár 60 centiméter hó is lehullhat. Az utakon kamionok fordultak keresztbe, egyes autópálya-szakaszokat le kellett zárni.

Iowa, Montana és Dél-Dakota államokban pedig az ónos eső tette lehetetlenné a közlekedést, helyenként több centiméteres jégpáncél alakult ki.

A heves viharokra vonatkozó figyelmeztetést szerdán Mississippi és Alabama államra, valamint Florida egyes részeire is kiterjesztették.

A borítókép illusztráció, fotózta: Enef

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.12.14 13:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben