Tornádók pusztítottak szombaton

Egy ember meghalt, további tíz megsérült, miután tornádók söpörtek végig Lengyelország északnyugati részén.

Szombat délután több tornádó alakult ki és hagyott maga mögött pusztítást Lengyelország északnyugati részén, elsősorban Pomeránia tartományban. A forgószelek nem teljesen szokatlanok az országban, de a hétvégén tomboló tornádók példátlan erősségűek voltak.

A hatóságok közlése szerint az egyik tornádó 800-1000 méter széles sávban, mintegy 400 hektáron fákat döntött ki a Bory Tucholskie erdőben, továbbá a viharok elektromos vezetékeket szakítottak le, illetve több, mint 100 házat döntöttek romba. Tűzoltók százait riasztották kidőlt fák, oszlopok eltávolításához. Egy 60 éves ember Wycinki faluban akkor vesztette életét, amikor nyaralója a vihar közben rádőlt, további tízen pedig sérüléseket szenvedtek. Az egyik helyi lakos állítása alapján a "fekete oszlopként megjelenő forgószél mindent vitt magával: törmeléket, madarakat, de még a vizet is felszívta a tóból."

Meteorológusok tájékoztatása szerint a tornádók erőssége az ötfokozatú Fujita-skálán a 2-es kategóriát érte el, a szélsebesség bennük meghaladta a 200 km/órát. Úgy tűnik, idén júliusban a szokásosnál több extrém erősségű vihar, illetve villámárvizeket okozó felhőszakadás sújtja az országot.

Forrás: Skynews, www.rt.com

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.07.16 17:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban