Tornádó New Yorkban

A hétvégén két tornádó is kialakult az USA legnépesebb városában, személyi sérülés szerencsére nem történt.

New York térségében meglehetősen ritka jelenségnek számítanak a tornádók, 1950 óta mindössze nyolc alkalommal érkeztek forgószélről szóló hírek az USA legnagyobb városából. Szombaton viszont két tornádó is lecsapott a metropoliszra, az első Queensben, míg a második, erősebb Brooklynban ért földet. Utóbbiban, mely a tornádók erősségének osztályozására szolgáló Fujita-skálán F1-es kategóriájú volt, a legerősebb széllökések megközelítették a 180 km/órát. 

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat helyi idő szerint szombaton délelőtt 10:40 perc körül adott ki figyelmeztetést tornádóveszélyre az említett két városrészben. Fél órával később alakult ki az első tornádó, meglehetősen érdekes módon, vízfelszín fölött, majd később Queens városrész szárazföldi területei fölé mozdult el, kezdetben vizet, majd a szárazföld fölé érve homokot és kisebb törmelékeket repített a levegőbe. Nagyjából 10 perccel később csapott le Brooklynra a második, erősebb tornádó. A forgószélen kívül heves esőzés is kísérte az átvonuló vihart. Személyi sérülés csodával határos módon nem történt, ugyanakkor a vihar házakat, villanyoszlopokat rongált meg, fákat csavart ki, több helyen áramkimaradás is volt.

A viharos időjárás miatt a New Yorkban zajló nyílt teniszbajnokság, a Grand Slam-torna néhány mérkőzését is elhalasztották.

Forrás: Katasztrófa Információs Portál, BBC, www.smh.co.au

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.09.10 16:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Üllők sorakoztak szerte az égen
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét