Tornádó Mezőkövesdnél, Diósjenőnél és Hidasnémetinél is

Piros riasztás, szupercellák, 4-5 cm-es jégesők, és 3 tornádó.

Várjuk kedves nézőink és olvasóink képeit, észrevételeit, tapasztalait a Szokolya és Diósjenő között földet érő tornádóról is, arról ugyanis eddig sajnos csak nagyon kevés információval rendelkezünk! Köszönjük előre is!

Frissítve (csütörtök, 11:15): A Szokolya és Diósjenő között végigvonuló tornádóról is kaptunk egy felvételt, melynek igaz, hogy kicsit rossz a minősége, de a lényeg, a forgó felhőtölcsér szépen látszik rajta! Mattila64 felvétele, köszönjük! 

Frissítve (23:30): Hidasnémeti és Gönc között is földet ért egy felhőtölcsér, így kijelenthetjük, hogy tegnap három tornádó is lecsapott Magyarországra. Köszönjük centerweb nevű észlelőnknek a képet és a beszámolót!

Frissítve (17:15): A Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek köszönhetjük ezeket a képeket, amelyeken a Nógrád megyei települést sújtó tornádó álal tövestül kicsavart fákat, ill.  az Egyesület kárelhárításon dolgozó katasztrófavédelmi önkénteseit látatjuk munka közben. Köszönjük a fotókat és persze az önzetlen segítségüket!

Frissítve (8:15): Egy ismeretlen észlelőnk ellátogatott a tornádó helyszínére, melyből egy kis képet kaphatunk a károk mértékéről: a tornádó vonulásának útját nagyjából 100-150 méter hosszan letarolt villanyoszlopok, elhajlított közúti táblák, kitépett vagy kettétörött fák jelzik. Szerencsére a tornádó nem lakott területen csapott le, hiszen sokkal nagyobb károkat is okozhatott volna. Nehéz megbecsülni az erősségét, egy azonban valószínűsíthető; a Fujita-skálán legalább egy F2-es fokozatot elérhetett. Köszönjük a fotókat! További képek a károkról >>

Frissítve (8:00): Pázmándi Pál közeli felvétele, és egy ismeretlen észlelőnk fotója a mezőkövesdi tornádóról, köszönjük!

  

Frissítve (7:30): 3 újabb közeli kép érkezett, melyet kedves olvasónk egy autóbuszról fényképezett. Mezeiné G. Judit felvételein gyönyörűen látszik, ahogyan a tornádó földet ér és felkapja a port a felszínről, köszönjük!

Frissítve (22:15): Három újabb videó érkezett, egy az M3-as autópályán közvetlenül a tornádó mellett elhaladó lelkes észlelőinktől. Nagyon köszönjük!

Frissítve (20:05): Dunder Krisztián felvétele a kialakuló tornádóról, melyen végig követhetjük, amint a felhőtölcsér eléri a földet, köszönjük!

Frissítve (20:00): Montázsunk az eddig beérkezett fotókról, melyeket Mindenkinek nagyon szépen köszönünk, szinte hihetetlen, hány szemszögből sikerült róla fotót készíteniük!

Frissítve (19:55): Folyamatosan érkeznek szerkesztőségünkbe a friss képek, melyet mindenkinek nagyon köszönünk! Az itt látható fotókat PaziTomi és Matyócsaba küldte! Köszönjük!

 

 

 

 

 

 

 

Frissítve (19:45): egy újabb videó, melyet négyszeresére gyorsítottunk, egyszerűen káprázatos az örvénylő felhőtömb és a földet érő tölcsér. Köszönjük Gaga23-nak!

A többi videót a cikk alján láthatják!

Egy nap, amely végre nem hozott csalódást a viharvadászoknak: nem csak szupercellákat, falfelhőket, hatalmas jegeket lehetett megfigyelni az országban, hanem egy újabb tornádót is lencsevégre kaptak észlelőink Mezőkövesd mellett (jobbra PaziTomi felvétele látható, köszönjük!).

Nyugat felől ugyanis egy hidegfront érte el hazánkat, mely a középső-keleti területek felett hullámot is vetett és a jet megfelelő elhelyezkedésével kiváló táptalajt nyújtott a zivatarvonal, illetve a szupercellák kialakulásához. A leghevesebb események Nógrád megyében, illetve a Duna vonalában és attól keletre alakultak ki.

A Börzsöny térségében észlelőink jelentése szerint többfelé 3-4 cm-es jegeket dobott le a vihar, mely heves, közel 90-100 km/h-s kifutószéllel érkezett. Útját kicsavart fák, letört faágak jelezték, ami még a vonatközlekedésben is problémákat okozott. 

Egy közel 180-200 km-es zivatarvonal alakult ki, mely Szlovákiától egészen az Alföld közepéig lenyúlt, az intenzívebb gócokat jégesők, felhőszakadások kísérték, Budapestre is gyönyörű peremfelhővel érkezett a vihar.

Keleten csak utána indultak be a dolgok: hatalmas jégeső volt Lajosmizsén 16:40-kor, a jégméret 2-5 cm között mozgott. A jég által okozott károk elég nagyok, rengeteg fát tépázott meg, az autókon is horpadásokat okozott.

Ezt követően 18 óra előtt körülbelül 10-15 perccel a mezőkövesdi szupercellából egy tornádó ért földet, melyet több észlelőnk is megerősített, Fritt nevű észlelőnk a következő videót küldte el szerkesztőségünkbe, melyet ezúton is köszönünk!

 A következő fényképeket Zuzmó87 nevű észlelőnk küldte el nekünk, köszönjük!

Egy újabb videó Hauserjoci nevű Youtube-os felhasználótól:

Még egy videó Reenoc nevű Youtube-os felhasználótól:

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.08.16 19:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hó és jég, reggel dér fehérített
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban