Tornádó Környén

Hétfő este 20 óra 25 perc körül tornádó volt megfigyelhető Tatabánya és a szomszédos Környe között.

Frissítve: Horty Krisztián helyszíni kárfelmérést végzett, megtalálta a tornádó által kidöntött fákat. Képek a cikk alján!

Pünkösd hétfő este, nem sokkal fél 9 előtt tornádót figyelt meg, és filmezett le több észlelőnk is. A vajdasági, majd az osztrák határhoz közeli megfigyelés után Magyarország határain belül is lencsevégre kapták a szélsőséges időjárási eseményt, így e megfigyelés lett 2010 első Magyarországon rögzített tornádója.

Horty Krisztián észlelőnk Környén készült videója alább megtekinthető:

A jelenséget Juhász Péter észlelőnk tatabányai webkamerája is rögzítette. A Tatabánya-Dél viharvadász kamera képei 20 óra 24 és 20 óra 28 perc között:

Juhász Péter a következő szavakkal írta le az eseményeket:

"Hirtelen, gyakorlatilag minden "előzmény nélkül" (szép napos idő, közepesen felhős ég, majd hirtelen éjszakai sötétség) erős helyenként viharos erősségű kifutószéllel érkezett fölénk a zivatartömb. Először csak az erős szél, valamint az elektromos légköri jelenségek, és a hirtelen hőmérsékletcsökkenés voltak észlelhetőek, viszont ezek elég intenzíven, majd rövid ideig tartó felhőszakadás szerű csapadékhullás következett. Ezalatt is erős szél volt tapasztalható. Intenzív elektromos légköri jelenségek kíséretében. Az egész a kezdetektől a csapadékhullás intenzitásának enyhüléséig kb. 25-30 percig tarthatott. A tornádó még az elején a zivatartömb érkezésekor alakult ki, ekkor volt észlelhető kb. 7-8 percen keresztül."

Az Időkép radarján az alábbi kép látszódott 20 óra 20 perckor. További radarképek részletesen másik cikkünkben.

Horty Krisztián kedden kiutazott a helyszínre, ahol az alábbi nyomokat találta. Köszönjük!

Amennyiben Ön is észlelte a jelenséget, várjuk fényképét vagy videóját Képtárunkban vagy az idokep[kukac]idokep.hu címen!

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.05.24 22:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Beköszöntek a szupercellák északnyugaton
Szupercellák tarolhatnak északon késő délután, este