Orkán erejű szelet, sőt tornádót is hozhat Dudley Németországba és Lengyelországba

Jókora szélvihart hoz Közép-Európába csütörtökön a Dudley viharciklon. Zivatarlánc, sőt tornádó is kialakulhat.

Már Európa ajtaján kopogtat a soron következő, Dudley névre keresztelt viharciklon, ami először Nagy-Britanniát veszi szélba. A szélvihar jelentette veszélyek, és a tengerpartokat ostromló hatalmas hullámok miatt a Brit Meteorológiai Hivatal (Met Office) sárga és borostyánsárga figyelmezetést adott ki a szigetország nagy részére. 

Dudley ezután Közép-Európára csap le. Hidegfrontja már ma este eléri Hollandia és Németország partjait, érkezését 100-130 km/h-s széllökések kísérhetik. A hegyekben, valamint a hidegfront mentén kialakuló zápor-, zivatarláncban azonban ennél nagyobb lökéseket is mérhetnek. Németország északi felén már piros figyelmeztetés van érvényben a közelgő szélvihar miatt.

Ha ez nem lenne elég, az erős emelési kényszer és a nagy alacsony szintű szélnyírás miatt egyes zivatarokban

van esély tornádók is kialakulására.

Az orkán erejű széllökések és a tornádók kialakulásának kedvező körülmények miatt az ESTOFEX 3-as fokozatú figyelmeztetést adott ki Németország keleti és Lengyelország nyugati részére. 

Forrás: Estofex.org

Komoly szélviharra készülnek Csehországban és Ausztriában is. Nagy területen fordulhatnak elő 100 km/h-t meghaladó széllökések, de a hegyvidéki területeken jóval nagyobb szélerősségre is számítani lehet.  A cseh-lengyel határon húzódó Szudéták legmagasabb csúcsán, a Sněžka-n (1602 méter) ilyen időjárási helyzetekben nem ritkán 150-160 km/h-s széllökések is előfordulhatnak.

Dudley hidegfrontja csütörtök délután hozzánk is befut, 100 km/h közeli széllökések nálunk a magasabban fekvő területeken fordulhatnak elő. Részleteket a hidegfront érkezéséről szóló cikkünkben találtok ITT.

Borítókép: Wikipedia Commons, WXCharts.com

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.02.16 13:15


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög táncolt a szántóföld fölött Zemplénben
Porördög kavarta fel a szombat délutánt
102 km/órás széllel és jó kis lehűléssel érkezett a front